/ dariknews.bg
Обществена дискусия относно проблемите, предизвикани от популацията посевни врани, обитаваща Градската градина на Шумен, се проведе в сесийната зала на Общината.

Според граждани, птиците вдигат шум, а екскрементите им превръщат парка в неприятна зона. Аз съм на 31 години и откакто се помня има гарги в градската градина и всичко, което остава, е тая фекална маса, така да кажа. Абсолютно никой не е направил абсолютно нищо по въпроса, каза Иван Вичев.
 

Враните и гаргите са "естествени" обитатели на градската градина в Шумен.
dariknews.bg


В Шумен има опит преди години птиците да бъдат прогонени със звук, но той също е неуспешен, припомни Златин Кайряков. Той допълни, че е търсено и решение да се наемат соколи, които да гонят враните, но до осъществяване на този проект не се е стигнало. 

Според зоолози  от 1996 година до 2012 година гнездящите двойки птици са се увеличавали. Като през последните години броят им е постоянен - около 800 двойки. Между 200 и 400 двойки предпочитат високите сгради в близост до Градската градина.

Враните и гаргите са "естествени" обитатели на градската градина в Шумен.
dariknews.bg


През зимните месеци в нея обаче се събират близо 10 000 птици. Те са 80% посевни врани и 20% гарги. Те вече се преместват и в съседни територии - високите дървета в кв. Тракия, чинарите по бул. Мадара, както и дърветата в центъра.

Подобен процес на урбанизиране обаче се наблюдава и в други както български, така и европейски градове. Д-р Виктор Василев обясни, че градовете предлагат важни удобства - повече храна, по-висока температура, светлина и защита от естествени врагове.

Враните и гаргите са "естествени" обитатели на градската градина в Шумен.
dariknews.bg


Според биолозите - ако враните бъдат изгонени от центъра, не се знае къде ще се заселят, нито дали на тяхно място няма да дойдат други видове птици. Ще остане храна, която не се знае кой ще я яде - гларуси ли, плъхове ли, сиви врани ли ще се заселят, посочи д-р Василев. 

Според становището на Българското дружество за защита на птиците - "дефектът" може да се превърне в "ефект" и вместо да се премахват птиците, те да бъдат показвани като атракция.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари