Минута мълчание за жертвите на пътя
Минута мълчание за жертвите на пътя / netinfo

С минута мълчание в памет на загиналите в  пътнотранспортни произшествия започна дежурството на полицейските екипи в ОДМВР- Шумен. По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите . Ежегодно в резултат на катастрофи по пътищата на страната ни стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е и броят на пострадалите с увреждания за цял живот.

179  са тежките катастрофи, възникнали на територията на ОДМВР- Шумен от началото на годината до днешния ден. 18 са загубили живота си на пътя, 103 са ранените по време на инциденти.  Най-много са загиналите при пътни инциденти извън населени места- 14 / седем водачи, трима пешеходци и четирима пътници/.

В храмовете в областта почетоха жертвите при пътни инциденти. В храм „Свето Възнесение Господне“ архиерейският наместник отец Димитър отслужи заупокойна молитва в памет на всички загинали участници в движението.  В Арменската апостолическа църква „Света Богородица“ в Шумен ахидякон Вартан Ананян  отслужи литургия ,по време на която бе почетена паметта на загиналите на пътя. Районният мюфтия Месут Мехмедов  се включи в отбелязването на Световния  ден за възпоменание на жертвите.В тяхна памет ще бъдат отслужени молитви  в Томбул джамия. Духовниците отправиха апели  за по-разумно и внимателно движение по пътищата.

Денят за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за любовта между хората, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.