Министърът на културата за евентуални данъчни облекчения за дарителите
Министърът на културата за евентуални данъчни облекчения за дарителите / netinfo

"Трябва да има условия, които да стимулират дарителите в България", заяви министърът на културата Петър Стоянович в Шумен. Днес той е на визита в града, където проведе среща с представители на местената власт и на културните институти. Според министърът Законът за дарителите трябва да е направи лесен механизмът желаещите да даряват да могат да сторят това и същевременно всичко да е максимално прозрачно.„Това е нещо, на което аз ще държа и този Закон ще бъде под директното ми наблюдение", заяви още Стоянович. По думите му, трябва да се проучат практиките на други европейски страни и въпроса да се съгласува с финансовите и контролни органи в България, преди да се регламентират, евентуални данъчни облекчения за дарителите.

Стоянович коментира още и по-малки бюджет на министерството на културата в сравнение с миналата година, според него обаче това намаление е минимално и няма да засегне обезпечаването на дейностите. Бюджетът на министерството ще е над 120 млн. лв. и вероятно ще се наложат вътрешни промени, за да има средства за всички културни институти и прояви.

Сред приоритетите за работа през 2014 г. Стоянович определи и подобряването на публично-частното партньорство в областта на културата.