Международно състезание по парапланеризъм ще се проведе в Шумен
Международно състезание по парапланеризъм ще се проведе в Шумен / Дарик-Шумен

Международно състезание по парапланеризъм, обединяващо дисциплините крос кънтри и целно кацане ще се проведе в Шумен на 17 и 18-ти август. В него се очаква да се включат около 80 пилота от България и чужбина. За дисциплината крос кънтри заявки са подали състезатели от Австралия, Нова Каледония, Австрия, Германия и други, съобщи Станислав Велчев, който е съорганизатор на надпреварата. Сред известните имена са Готфри Уинас - пилот, който по думите на Велчев търси рекордьорски места, както и Стефан Гилберд от Нова Каледония, който ще бъде в Шумен за втори път.

„Доста често от Шуменското плато се правят прелети над 100 км., като прелетите от 200 км. този сезон вече наброяват 10. Не са много местата в света, където могат да се правят толкова далечни прелети", заяви Велчев. Още от 15-ти август състезателите ще проведат няколко тренировъчни дни.

Тази година е въведена нова технологична система, като всеки от пилотите ще лети с тракер. Това е устройство, чрез което може да се проследят, къде се намират пилотите във всеки момент. „Тези тракери се свързани с руска система, която се хоства на адрес

airtribune.com, от там ще има линк за състезанието и всеки ден ще може да се наблюдава, къде се намират пилотите, на каква височина са, с каква скорост се движат и т.н.", обясни Вечлев.

Другата дисциплина - целно кацане е много атрактивна, като целта е да се уцели мишената. Тя се състои от три кръга, най-големият от тях е с диаметър 10 метра, средният е 5 метра, малкият е 2,5 метра. Центърът или "нулата", както го наричат парапланеристите , е с диаметър от 7 см.  Точно това е и целта на тези, които иска да спечелят състезанието. Стартът за състезателите в тази дисциплина ще бъде през двата дни - 17 и 18 август от 9:00 часа сутринта на Шуменското плато, източно от Информационния център. В него ще участва и европейският шампион по целно кацане в Охрид - Димитър Ралев, съобщи Светла Василева, която е сред организаторите на надпреварата.

След приключване на състезателната част ще има възможност за свободни полети, съобщиха още организаторите.