Добрич чума свине
Добрич чума свине
Свиня майка отглеждана в стопанство в търговищкия квартал „Въбел” бе първото животно в областта, доказано, че е заразено с болестта Африканска чума по свинете. След огнищата,  регистрирани в Плевенско, Враца, Русе и др., и Търговищко пламна от новината за сериозното заболяване. Огнището е било установено в рамките на пасивно наблюдение за заболеваемост при домашните свине, съобщиха късно следобед в сряда от пресцентъра на Българската агенция по храните. В същото съобщение бе поместена и информация за установен случай на Африканска чума при диво прасе в землището на ДЛС „Черни Лом”, Поповско.

Областният управител Митко Стайков събра журналисти след края на поредното извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, в което се взимат решения за бъдещите действия.

Ето как обобщи ситуацията г-н Стайков:
Със Заповед на Изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев са определени зоните за рестрикция - 3 км. предпазна зона, включваща кв. „Въбел” и град Търговище и 10 км. наблюдавана зона, включваща  селата Подгорица, Голямо Соколово, Ралица, Здравец, Момино, Александрово, Лиляк, Пайдушко, Пролаз, Стража, Разбойна, Руец, Васил Левски, Пробуда, Давидово, Съединение и Бистра.

В първия епицентър на заболяването продължават претърсванията за домашни животни, за да могат да бъдат евтаназирани. А в 10-километровата зона специалистите ще вземат кръвни проби за изследване.

До обед в петък (18 юли) всички кметове на общини да предоставят информация относно конкретния брой на наличните прасета. Извършваше се и пълен контрол по отношение придвижването на транспортните средства и търговията с прасета и производни продукти, за да може да се ограничи разпространението на болестта. Във всички заседания участие вземаха и представители на големите свинекомплекси в областта, като самите те предлагаха допълнителни мерки за превенция.

От друга страна, но отново с цел превенция на заболяването, се взеха мерки за намаляване популацията на дивите прасета. Ловните дружинки са задължени всеки понеделник да предоставят информация за точния брой отстреляни диви свине, загробените и онези, които остават като наличност. За да се спази заповедта в района на огнището на чума дивите свине трябва да бъдат 0,3 броя на квадратен километър, а там където няма чума – 0,5 на кв.км. Към момента са активизирани всички служби, по отношение на информираност на хората и почистване, заяви областният управител.

Областният управител Митко Стайков издаде заповед за принудително умъртвяване на животните в общините Търговище, Попово и Опака. Иначе казано стопаните трябваше сами да заколят домашните си прасета, за да не се стигне до разпространение на болестта и евтаназия. Закланите прасета пък трябва да бъдат съхранявани единствено след добра термична обработка (сваряване), без да се прибират във фризер или да се правят на каквито и да било сурово-сушени мезета. Защото вирусът е устойчив и може да живее до 4 месеца в месо, съхранявано във фризер.

По данни на областната администрация общият брой на прасетата в областта е около 20 000. Като добър показател обаче отчитат, че веднага след като са научили за заболяването, стопаните са започнали да колят своите прасета, за да могат все пак да ги приберат, а не да ги загубят безвъзвратно.

В тази връзка един от собствениците на свинекомплекс в Търговищко е предложил добра практика. Божидар Митов, който отглежда свине в Алва
ново и в Буйново, е обещал да осигури на собствениците на домашни прасета в тези села по едно прасе за Коледа, ако те сега умъртвят своите животни, за да се предотврати разпространението на болестта, сподели пред журналистите областният управител.

Общият брой на огнищата на Африканска чума по свинете в страната нараства ежедневно, към 18 юли броят на евтаназираните животни вече наближаваше 400.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.