Мая Манолова ще атакува формирането на цените във ВиК сектора

/ DarikNews.bg, Деян Герговски
Реформата във ВиК сектора се изчерпва с повишаване на цените. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на дискусия на тема "Право на заплащане на качествена ВиК услуга", която се проведе в Шумен.

"Недоволството на гражданите от реформата във ВиК сектора нараства. Реално се повишават само цените. Не се променя към добро нищо - нито качеството на водата, нито качеството на услугата, нито намаляват течовете, нито стават по-ефективни инвестициите", каза Манолова.

"От своя страна това води до нарушаване на достъпа и накърняване на едно основно човешко право - правото на вода, което е свързано и с правото на живот", уточни тя.
 
Омбудсманът обяви, че ще атакува с конституционна жалба формирането на цените във ВиК сектора и най-вече "единна цена" в рамките на една ВиК асоциация. Жалбата ще е насочена към закона за регулиране на ВиК услугите.
 

Манолова участва в обществена дискусия на тема: Право на заплащане на качествена ВиК услуга.
dariknews.bg


"Цената натоварва най-много най-бедните български граждани, които живеят в малките населени места, където най-често е гравитачно водоснабдяването. Те реално спонсорират малко по-заможните. А пък вкупом всички български граждани спонсорират ВиК дружествата, което не е справедливо, не е честно и трябва да бъде прекратено", заяви Мая Манолова.

Критерият, заложен в чл.13 на закона, казва, че трябва да има икономическа обоснованост на разходите при формирането на цената на водата. Което в следващия чл. 14 напълно се пренебрегва с въвеждането на единна цена. Трябва да има връзка между реално направените разходи, цената на водата и тук добавям още един показател - качеството", коментира още тя.

Мая Манолова ще настоява и за възможност бизнес плановете на ВиК дружествата да може да бъдат преразглеждани. В крайна сметка, единственото, което се случва с тези бизнес планове в 5-годишен период е повишаването на цената на водата и то е вързано с повишаването на инфлацията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.