/ / ThinkStock/Getty Images

Омбудсманът на Република България Мая Манолова и общественият посредник на Община Шумен Иван Капралов организират обществена дискусия на тема: „Право на заплащане на качествена ВиК услуга“.

В началото на февруари ще има Общо събрание на ВиК за цената на водата

Форумът ще се състои в зала „Тича“ на хотел „Шумен“ на 10 януари, четвъртък от 12:00 часа. 
За участие в дискусията са поканени граждани и граждански организации, представители на МРРБ, МОСВ, КЕВР, членовете на Асоциацията по ВиК в област Шумен.

ВиК-Шумен с готовност да се намали цената на водата (ВИДЕО)

Форумът е провокиран и от последното решение на КЕВР от 28.12.2018 г., с което бяха определени нови цени на водоснабдителните и канализационни услуги в 27 водоснабдителни дружества в страната. Към днешна дата областите с най-висока цена на водата за битовите потребители са: Шумен, Добрич, Силистра и Враца. В институцията на омбудсмана през 2018 г. са постъпили множество жалби от гражданите, свързани с цената и качеството на предоставяните услуги.

КЕВР одобри новата по-висока цена на водата от 3.40 лева за кубик в Шумен

В рамките на дискусията се очаква да бъдат поставени на разглеждане и обсъждане проблемите във ВиК сектора, както и предложения за тяхното решение. Институцията на омбудсмана предлага за обсъждане действащите правила за формиране на цената на водата, качеството на услугата, както и ефективността на контрола върху работата на ВиК операторите, информират от офиса на Обществения посредник на Община Шумен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.