Възможност за намаляване на цената на водата има, ако бъде взето такова решение от Общото събрание на ВиК дружеството. Това става ясно от становище на „Водоснабдяване и канализация – Шумен“ ООД.

Комисията на енергийно и водно регулиране прие увеличение, свързано с инфлацията в страната от последната промяна на цените до сега. Така в Шумен от 3,30 лева с ДДС, кубик вода от догодина трябва да струва 3,40 лева.
 

КЕВР одобри новата по-висока цена на водата от 3.40 лева за кубик в Шумен

От ВиК-Шумен посочват, че дружеството е собственост на държавата в лицето на МРРБ, като  принципал и 10-те общини на територията на област Шумен, които са съдружници и формират Управляващия орган на Дружеството - Общо събрание.  Същевременно те са и собственици на активите.

По силата на тези обстоятелства ВиК операторът изпълнява решенията взети от Общото събрание на Дружеството.

Местният парламент иска извънредно заседание на ВиК Асоциацията в Шумен

Областният управител Стефан Желев, който е най-висшият териториален орган на изпълнителната власт се обяви против решението на Комисията за енергийно и водно регулиране от 28.12.2018 г., която е независим специализиран държавен орган. Заедно с това беше оповестено, че вторият по-големина съсобственик във „Водоснабдяване и канализация – Шумен“, а именно община Шумен, в лицето на кмета Любомир Христов също е против това решение на Комисията, се посочва в становището.

Кметът на Шумен против увеличението на цената на водата

В него е упоменато, че ако  Управляващият орган на Дружеството - Общото събрание, отчете тези нови обстоятелства и вземе решение цената на предоставяните от ВиК - Шумен услуги да бъдат намалени, всеки един управител ще изпълни взетото решение, но подобно решение не може да бъде взето еднолично, най-малкото от управител в оставка.

От ВиК-Шумен съобщават, че е стартирала процедурата по изграждане на пречиствателната станция за питейни води, както предстои и обявяването на обществена поръчка за изграждане на довеждащ водопровод от яз. Тича.
 

И областният управител против новото увеличение на цената на водата



Благодарение на доброто взаимодействие между местната, централната власт и европейските институции ще се осъществят дейности, в безпрецедентен за последните 25 години мащаб,  чиято прогнозна стойност надхвърля 79 млн. лв.  Реализирането на планираните дейности ще подобри качеството на водата и ще намали значителните загуби по довеждащия водопровод от яз. Тича, допълват от дружеството.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.