/ СИДП

Вече сме в периода, когато се раждат малките сърнета и еленчета, а заедно с тях се появяват и хора, които „спасяват“ животинчета от тези видове, намирайки ги в гората.

Експерти от Австрия и Германия ще обучават горски педагози от Шумен

Ловните специалисти предупреждават туристите и събирачите на гъби и билки. да не прибират малките, мислейки си, че те са изоставени от майките си. Кошутите и сърните скриват новородените при опасност или пък когато се хранят.

Майката винаги е наоколо, дори и да не я виждаме. Малките стоят неподвижно не защото са болни и изоставени, а защото това е инстинктивната им реакция, естествен защитен механизъм при опасност и хищници, както и при появата на хора в близост.

Горски и експерти от ПП ''Шуменско плато'' със съвместни инициативи за Седмицата гората

Експертите предупреждават, че новородените не трябва да се пипат и да се местят. Хората могат да ги снимат, но трябва бързо да се отдалечат, за да не стресират допълнително малките и майките. Единственият случай, в който е допустимо да бъде прибрано малко животинче, е когато то е ранено и наистина се нуждае от грижа и медицинска помощ.

Ако не сте сигурни в преценката си за състоянието на животното винаги можете да позвъните в горското или ловно стопанство във вашата община и да потърсите помощ. Ако пък станете свидетели на продажба на малки сърненца и еленчета подайте сигнал на телефон 112, съветват още ловните специалисти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.