Щетите от бурята в Търговищко
Щетите от бурята в Търговищко / Пресцентър на Община Търговище
Пет села в общината са без ток
Комисии на общинската администрация в Търговище започнаха оглед и опис на пострадалото имущество и земеделска продукция след бурята и обилния дъжд през изминалото денонощие. Регистрираните валежите за малко повече от денонощие са 149 л/кв. м., съобщиха от Пресцентъра на община Търговище.
Протоколите с констатираните щети ще бъдат изпратени до Комисията за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.
Кметът д-р Дарин Димитров разпореди почистването на уличните платна в града и общинската пътна мрежа да продължи в ускорени темпове. Общинско предприятие БКС използва гумирани гребла, за да отстрани нападалите листа и клони от пътните настилки. Основен приоритет е осигуряване на пътната безопасност. Ръководството на община Търговище чрез медиите апелира за висока бдителност към всички водачи на моторни превозни средства.
Общинско предприятие Флора продължава да отстранява нападалите дървета. Очаква се и съдействие от Областното пътно управление в Търговище, за да може да продължи почистването на пътя между селата Буховци и Макариополско. Броят на нападалите дървета там е над 50.
Щетите от бурята в Търговищко
Пресцентър на Община Търговище

Екипи на Гражданска Защита - Търговище изпомпват водата от  сградата на III Основно училище „Петко Рачов Славейков”, което е сред най-тежко засегнатите сгради. Там бурята отнесе покрива заедно с основата и той падна в двора на училището. Изпочупени са и много от прозорците. Мястото ще бъде посетено от застрахователна комисия за оценка на нанесените щети.
Сред най-тежко пострадалите населени места е Мировец, където има много счупени прозорци и повредени покриви. В Голямо Соколово градушката унищожи овощни и зеленчукови градини.
Към момента селата Алваново, Пресиян, Горна Кабда, Давидово и Буйново са без ток. Екипи на Енерго-Про отстраняват щетите, за да възстановят електроподаването към населените места.
Няма опасност от преливане на язовирите в община Търговище. Водоемите разполагат с нужния свободен обем, пише в информацията на Пресцентъра на община Търговище.