Кметът на Шумен поиcка решаване на проблема със статута на Паметник 1300 години България
Кметът на Шумен поиcка решаване на проблема със статута на Паметник 1300 години България / netinfo

Решение на проблема със статутът на паметник „Създатели на Българската на българската държава" поиска кметът на Шумен Красимир Костов от министърът на културата Петър Стоянович. По-рано днес, в областната администрация той проведе среща с представители на местната власт и на културните институти в региона.

Костов обясни, че в резултат на времето по паметника има пукнатини и е нужна бърза интервенция. „Надявам се да организираме експертен оглед на състоянието на паметника и да проектираме нуждата от намеса, защото са наложителни някои ремонти", подчерта Костов, припомняйки и случая от преди 4 години, когато падна копитото на коня на Хан Аспарух. той още веднъж подчерта, че паметникът трябва да бъде определен, като такъв от национално значение.

Шуменският градоначалник изрази и притеснението си от забавения проект за модернизация и ремонт на шуменския театър.

Сред другите въпроси поставени пред министъра на културата бяха проблемите с устройството на националните резервати в Шуменско. Кметовете на Велики Преслав и Каспичан поискаха и помощ за стопанисването на културните паметници в първите български столици Плиска и Преслав.

Директорът на ДКТ "Васил Друмев" Илия Раев благодари за това, че министерството не е променило методиката за финансиране на театрите. Раев също постави проблема с все още нестартиралия одобрен проект за ремонт на театъра, който е на стойност около 1,3 млн. лева. Но се бави заради обжалване на процедурата по обществената поръчка пред съда. Стоянович обясни, че министерството очаква постановлението на последната съдебна инстанция преди да задвижи проекта.

Даниел Руменов - директор на Регионален исторически музей-Шумен поиска от министъра в бъдеще да се помисли за увеличение на издръжката за служители в музеите до 12 000 лв. на човек за година.

От шуменския симфоничен оркестър поискаха официално да се върне наименованието филхармония за подобни оркестри.

Петър Стоянович не отговори на въпросите по време на срещата, но си водеше подробни записки за всеки един от поставените въпроси. Разговорите бяха и подробно протоколирани и се очаква министърът на културата да се запознае с исканията в детайли преди да предприеме конкретни действия.

Петър Стоянович заяви, че министерството на културата не прави култура, а се стреми да помага и съдейства на българските творци и културни деятели. „Работното място на министърът на културата не трябва да е само неговото бюро, той трябва да е посредник между творците и гилдиите", заяви Стоянович. По думите му, бюджетът на министерството за следващата година ще е около 120 000 000 лв. „Колкото и пари да вземем ще успеем д аги пласираме в българската култура, голямото предизвикателство обаче е да запазим системата действаща", каза още той.

Министърът препоръча на представителите на местата власт да се възползват и от европрограмите, за да осигурят средства за културна дейност по места.