Казус, в който изпадат много хора.
Казус, в който изпадат много хора. / dariknews.bg
Какво да направи един младеж с образование, за когото няма работа? Това е въпрос, който често си задават хора, търсещи своята реализация. Неговият отговор, дори 4 отговора - предложиха учениците от СУ "Панайот Волов" в Шумен. 

Казусът - 23-годишната Сара е завършила специалност "Етнология", но не може да си намери работа. Какви са нейните възможности, за да се справи със ситуацията - обясни преподавателят Юлияна Йорданова. Отговор предлагаха 4 отбора ученици от 8 до 12 клас. 

Казус, в който изпадат много хора.
dariknews.bg


Предложение - държавен стаж, който след това да бъде ползван като опит пред бъдещ работодател бе дадено от представителят на 12-класниците Валентина Жечева. 

Нейните съученици от 10 клас имаха контра предложение - Сара да смени попрището си, като избере специалност, която се търси - учител. Младежите обясниха, че тя може да спонсорира новото си образование с изработване на сувенири и така да получи нова и търсена професия. Занаята със сувенирите пък може да продължи като допълнително занимание.  

Казус, в който изпадат много хора.
dariknews.bg

Сама Сара има по-малък шанс и капитал, затова е нужно да се обедини в общ екип с други, завършили етнология. Така с общ капитал може да направят етно селище, което да бъде успешна реализация за всички тях, посочи Борислава Гинчева.

Развиване на сегашните познания и ползването им в бизнеса пък е предложението на осмокласниците. Така в Етно семеен хотел, за който ще се търси европейско финансиране, може да се привлекат доста туристи  и проблемът с безработицата на Сара да бъде решен.

Казус, в който изпадат много хора.
dariknews.bg

Състезанието е част от Седмица на предприемачеството на организацията Джуниър ачийвмънт. Целта е стимулирането на младежите да откриват иновативни начини за успешна реализация.

Казус, в който изпадат много хора.
dariknews.bg