Нургюл Салимова вече е Гросмайстор за жени. Спортната надежда от търговищкото село Крепча държи и първото място в световната ранглиста за девойки до 16 години.

Нургюл представя България на Европейския шампионат по шахмат за жени в Анталия.

Първите партии шах Нургюл играе с баща си
Dariknews.bg

Там тя успя да покрие последната си трета норма и вече е изпълнила всички изисквания, за да бъде утвърдена за носител на званието Гросмайстор при жените.

Нургюл разказва, че до успеха стига след 11 партии.

Записах 5 победи, 4 равенства и 2 загуби. Най-хубавата беше десетата победа. Друг път не сме играли – казва се Мария Гавуркян и е международен майстор за жени.

Загубите, разбира се бяха най-трудни. Защото аз не обичам да губя, но се опитвам след партията бързо да забравя, за да не ми влияе на играта. Тъй като преди това ми беше сериозен проблем. За щастие вече го изчистих. За победите също – след 15 минути вече съм забравила партията и гледам за следващия ден, разказва момичето.

Партиите на турнира пък продължили повече от 4 часа.

Докато противникът ми мисли и аз също мисля върху позицията и се опитвам да отгатна хода и да мога да пресметна, за да не загубя повече време, когато той изиграе хода си. Най-дългата мисля, че ми беше шестата партия, която продължи 6 часа. Накрая загубих от много силна гросмайсторка от Франция. Много ме болеше главата след тази партия, наложи се да си взема хапче, обяснява Нургюл.

Въпреки че се подготвя за среща с трудни съперници, Нургюл не отказва партия шах с първия човек, с когото е играла – своя баща Илхан.

Първите партии шах Нургюл играе с баща си
Dariknews.bg

Именно с него и дядо си тя навлиза в света на шаха.

По начало ние сме шахматно семейство – научихме се да играем от баща ми. И експериментално – показахме й фигурите, как се играе и тя взе, че го взе присърце и напредна бързо, обяснява Илхан.

Показаха ми как се местят, как се подреждат – аз постоянно бърках къде е царицата, къде е царят. После спечелих първия си турнир и така се запалих, спомня си Нургюл.

Тогава тя е едва на 4. През 2015 година става световен шампион сред момичета до 12 години, а през 2017 – шампион на България, като поставя рекорд за най-млад шампион сред жените в историята на българския шахмат.

Сега – вече работи с трима треньори.

Първите партии шах Нургюл играе с баща си
Dariknews.bg

Моите треньори са в Бургас - работя с Живко Жеков, Вячеслав Tиличеев и Владимир Георгиев, като Владимир живее в Щатите. Тренираме по скайп – тъй като няма как да пътувам. Почти всеки ден – по два часа, после аз продължавам сама, разкрива програмата си Нургюл.

Пред нея предстои силно състезание в Сърбия, където ще се опита да покрие последната си норма за международен гросмайстор за мъже. А в края на годината ще мери сили в Индия с най-добрите в света.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.