Искат криминализиране на нелегалните превози
Искат криминализиране на нелегалните превози / Областна администрация-Шумен

Проблемите с нелегалните превози на територията на област Шумен обсъдиха на заседания днес в Областна администрация-Шумен членовете на Областната транспортна комисия и на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Според експертите този проблем съществува от години, но съгласно сега действащата нормативна уредба този вид нарушения се доказват изключително трудно.

Членовете на комисиите се обединиха около становището, че е необходимо тази дейност да бъде криминализирана чрез законодателни промени, като предложенията за такива ще бъдат направени чрез съдействието на областния управител Димитър Александров.

 На заседанието на Областната транспортна комисия представителите на общините от област Шумен информираха за решаването на проблемите във връзка с изтекли договори с превозвачи по утвърдените маршрутни разписания от  общинските транспортни схеми.

Пред членовете на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата главен инспектор Радослав Георгиев, началник сектор „Пътна полиция" при ОДМВР-Шумен, представи Стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на територията на област Шумен за периода 2011-2020г. Документът е изготвен въз основа на приетата Национална стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата, съгласно решение на Министерски съвет от 22 декември миналата година.

Основната цел, заложена в стратегията, е намаляване на жертвите на пътнотранспортните произшествия. Предвидени са действия за ограничаване и намаляване на нарушенията, свързани с превишената и несъобразена скорост на пътя, подобряване на пътната инфраструктура, работа с всички участници в движението по пътищата. През 2011г. в област Шумен при пътно-транспортни произшествия са загинали 14 души, а през 2010г. жертвите са били 19.