Инж. Св. Дамянов : Подали сме заявка в МОСВ
Инж. Св. Дамянов : Подали сме заявка в МОСВ / netinfo
Заявка от ВиК - Шумен в МОСВ беше подадена, заяви пред журналисти управителят на дружеството инж. Светлозар Дамянов. Той обясни, че заповедта за графика е подписана на 19 декември, а срокът за представяне на заявките е бил 23 декември. „Може би защото тогава бяха коледно-новогодишните празници, графикът за отпуснатите количества вода е издаден 4 дни преди срокът, до който ние трябваше да представим заявките, но такива ние сме подали”, категоричен бе инж. Дамянов.

До сега винаги лимитът, отпускан за питейно-битово водоснабдяване на Шумен, Велики Преслав и Търговище е бил завишаван с 700-800 000 куб.м месечно, колкото са и загубите изтичаща от водопровода вода обратно в река Камчия. От дружеството искат МОСВ да признае тези количества вода за екологични нужди. „От министерството има съгласие, изразено в писмо от г-жа Качакова, там е записано и, че трябва да направим проект, за да докажем по какъв начин ще се отчитат тези водни количества”, каза инж. Дамянов. Той допълни, че проектът е изготвен и внесен в МОСВ и в момента се очаква потвърждение, че тези количества ще бъдат признати за екологични нужди. „Затова по този начин се правят заявките на Шумен и Търговище и затова тези 700-800 000 куб.м. ги залагат в своята част „Напоителни системи”, обясни инж. Дамянов.

По думите му, в момента тези 800 000 куб.м. вода ВиК трябва да ги плати веднъж на МОСВ, като такса за водоползване, което в годишен размер е около 200 000 лв. Втори път трябва да бъдат заплатени на „Напоителни системи”, като цена за закупуване на вода, което в цифри е малко над 200 000 лв. „Тоест над 400 000 лв. трябва да заплатим допълнително и ако искането, тези количества да се признаят за екологични нужди, бъде отхвърлено означава, че цената на водата трябва да се увеличи със 7 стотинки”, допълни Дамянов.

Подробности по темата чуйте от репортажа в прикачения файл.