Инж. Йонков: Има шанс подмяната на ВиК мрежата да се изпълни в срок
Инж. Йонков: Има шанс подмяната на ВиК мрежата да се изпълни в срок / Dariknews

Над 50% от срока по проекта ИСПА в частта му за Вик мрежата е изтекъл, а обемът на изпълнените дейности е около 32%. По време на среща с министъра на околната среда и водите Нона Караджова е бил представен актуализиран график, според който до края на месец ноември тази година дейностите по проекта в тази му част трябва да бъдат изпълнени. По време на срещата са присъствали всички страни, участващи в строителния процес, без представител на ВиК, съобщи инж. Иван Йонков, зам.-кмет на община Шумен. Преди края на годината трябва да се подготви и документацията, която съпътства проекта и да се представи в МОСВ. Целта е преди крайния срок на договора 23 декември да се назначат и държавните приемателни комисии и да се приемат обектите.

„Въпреки петмесечното закъснение на проекта, има шанс до края на годината той да бъде изпълнен технически", каза още инж. Йонков. По думите му това може да се случи, ако всички страни си изпълнят ангажиментите. Подмяната на ВиК мрежата стартира през месец май миналата година, крайният срок за завършване на проекта е 23 декември 2010-а. Обемът на средствата за тази част от ИСПА е 2 041 906 евро.

Инж. Йонков допълни, че в момента се копае на около 20 места в града. „Очакваме пикът да е месец юли, когато целият град ще е строителна площадка. Призоваваме гражданите да проявят разбиране", допълни още той.

Относно другата част на проекта - пречиствателната станция за отпадни води, по време на срещата е бил даден срок от 4,5 месеца на проектантите, строителите и надзорната фирма да съберат всички необходими документи за свършеното до този момент, уточни още инж. Йонков. В рамките на този срок трябва да има и задание за новия търг, тъй като договорът с консорциум „Юниланд Сиконко" за строителство на биологичното стъпало на Пречиствателната станция за отпадни води в Шумен беше прекратен.

Инж. Йонков заяви, че министър Караждова е приела в заданието да се включат съоръженията за третото химическото стъпало, както и изграждането на каналната помпена станция и колектора от „Дивдядово" до градската пречиствателна станция. Целта е април месец 2012 г., след проведени търгове, пречиствателната станция да работи, каза още той.