Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Шумен разкриха плантация за канабис.  В частен дом в кв. „Дивдядово“ в града са открити 80 кг стебла и листа марихуана в процес на сушене. Намерено е също и количество суха маса.

ОДМВР-Шумен
netinfo


Старши комисар Ялчън Расим обясни, че до разкриването на престъплението се стигнало след като бил получен сигнал, че в къща в "Дивдядово" се отглежда канабис. 

Работата по случая започнала преди около 15 дни. Получен бил сигнал,  че в къща в кв. „Дивдядово“ на град Шумен, собственост на 32-годишен мъж, който е ветеринарен лекар и инспектор в Българската агенция за безопасност на храните, се отглежда марихуана.

Отстраниха от работа инспектора от БАБХ, задържан за производство и държане на марихуана

Криминалисти установили ползвателя на имота и превозното средство, с което се придвижва. След като попаднал в полезрението им, допълнително било съобщено, че мъжът шофира след употреба на алкохол и наркотични вещества. В спешен порядък, в деня, в който била получена информацията, била създадена организация за проверка на сигнала.

ОДМВР-Шумен
netinfo


На 9 октомври около 18:40 ч. на ул. "Генчо Панайотов" в Шумен полицейски екип спрял за проверка водач на автомобил "Нисан Терано" с шуменска регистрация. Шофьорът бил във видимо неадекватно състояние. Бил тестван с дрегер за шофиране след употреба на алкохол. Показанията отчели 0,2 промила в издишания въздух. Извършена му била проверка с друг тест, който отчел положителна на канабис проба. Заради острия мирис на марихуана било извършено претърсване в лекия автомобил, а след това и в жилище на ул. "Генчо Панайотов" в Шумен.

В къщата криминалисти намерили голямо количество стръкове, които при направения полеви наркотест реагирали на канабис. Претърсването продължило на следващия ден. Във всички помещения в имота били открити растения, поставени за сушене с височина между метър и метър и половина. Иззети са 298 отрязани растения, както и 9 полиетиленови чували със суха листна тревна маса.

ОДМВР-Шумен
netinfo

Мъжът разказал също, че е засадил и отглежда за собствена употреба марихуана в гориста местност край преславското село Янково. Там, на парцел от около 500 кв.м, имало засадени 51 растения с различна височина и листна корона. 18 от тях били с изрязана листна маса и съцветия. За растежа на канабисовите растения грижи полагал лично задържаният мъж, който ги поливал и торил периодично. Някои от тях достигнали височина 3,90 м, а другите били между 1,70 и 2,50 м. Растенията били иззети.

Работата по документиране на престъплението продължила под надзор на прокурор от Районна прокуратура-Шумен.

На мъжа е повдигнато обвинение. Той е уволнен от работа, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

ОДМВР-Шумен
netinfo


ОДМВР-Шумен
netinfo

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.