шаран
шаран / ThinkStock/Getty Images

На Никулден задъжително на трапезата трябва да има риба, а най-добре е да е сготвена от именик...или поне така мислим ние. Затова отиваме направо при майстор кулинар, който се казва Николай.

Поставяме и условие - рецептата му да става бързо и сравнително лесно, а ако може - и да впечатлим гостите.

Традиционно за Никулден се готви шаран с орехи. Рецептата е сравнително лесна, а рибата става готова за около 40-50 минути, казва Николай Димитров.

Почитаме Св. Николай

За плънката са нужни орехи, ориз, стафиди, лук, праз и подправки - сол, пипер и мащерка.

Традиционно за Никулден се готви шаран с орехи. Рецептата е сравнително лесна, а рибата става готова за около 40-50 минути, казва Николай Димитров.

За плънката са нужни орехи, ориз, стафиди, лук, праз и подправки - сол, пипер и мащерка.
 

Бързо, лесни и вкусно са основните ни изисквания
dariknews.bg

Разбира се, и шаран. Рибата се почиства, вадят се вътрешностите, премахват се и хрилете. Със смес от сол и черен пипер се натърква отвътре и отвън, обяснява Николай и добавя, че така обработената риба трябва да престои час - час и половина.

През това време стрък праз и 2-3 глави лук се нарязват и се задушават с малко олио и вода в тиган. Когато водата изври и остане само олио, се добавят 100 грама ориз и се долива около 200 мл. вода. Към всичко това се добавят орехите и стафидите - също по 100 грама.

Как се избира риба за Никулден?

Тук обаче има таен момент, отбелязва готвачът. Преди да добавя стафидите, ги накисвам в бяло вина, разкрива похватите си в кухнята Николай.

С така приготвената плънка се пълни рибата, след което се зашива. От плънката винаги остава, това да не ви притеснява, отбелязва Николай. С останалото се покрива дъното на намазнената тавичка и върху него вече се поставя рибата. На 180 градуса се пече около 40-50 минути.

По-различен начин да посрещнем гости е като предложим шаран в пергамент.

Рибата отново се осолява отвън и отвътре, като може да се намаже и с горчица. Тя служи за бърза марината, казва Николай. Вътре се поставят резени лимон и домати.

Подготовката за Никулден започна: Шаранът остава предпочитан

Върху хартията се слага зехтин и се поръсва с риган, слага се шаранът и отново се полива със зехтин. Рибата се навива в хартията, но е важно краищата да бъдат добре сгънати, за да не изтече сосът, обръща внимание майсторът.

Отново - в леко намазнена тава се слага за около 40 мин. във фурната на 180 градуса.

Най-лесният вариант за приготвяне на риба обаче си остава плакия, казва Николай и отбелязва, че това е и най-предпочитаният от него.

Обработката на шарана е същата, трябват още лук, чесън и домати.

Готвачът обяснява, че лукът се нарязва на едро, както и чесънът. На дъното на тавата се слага малко олио, върху него се слагат лукът и чесънът, а отгоре им рибата - пълна с лимон. Отгоре се полива с консерва домати. За да не е прекалено кисело, добавям щипка захар на доматите, но това е въпрос на вкус, отбелязва Николай.

Защо на Никулден отбелязваме и Деня на дарителя?

След като се добави и малко зехтин, върху тавичката се слага фолио, за да може всичко да заври и шаранът да омекне, съветва готвачът. След около половин час на 200 градуса, фолиото се маха и се запича още 20-тина минути.

В крайна сметка обаче, каквато и рецепта да изберете, важното е да се съберете с хубави хора, за да отбележите празника.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.