Хванаха мъж, докато получава пари от телефонна измама
Хванаха мъж, докато получава пари от телефонна измама / Дарик-Шумен

41-годишен мъж от Шумен е задържан в момент на получаване на пари по позната схема на телефонна измама, съобщават от полицията. Той е арестуван вчера във Велики Преслав, когато 62-годишна жена му предавала 700 лв. Оставен е в ареста за срок от 24 часа.

По-рано през деня на домашния телефон на жената се обадил мъж, който й обяснил, че дъщеря и е причинила катастрофа, при която е загинал човек. Непознатият се представил с имената „Иванов" и „Илиев" и обяснил, че връзката не трябва да прекъсва. Жената успяла да се обади на дъщеря си и се убедила, че не е задържана, а гражданин, който й помогнал да осъществи връзката подал сигнал в полицията.

След като разбрал, че възрастната жена има в наличност 700 лв. непознатият обяснил, че тя трябва да излезе на булеварда в града, където ще се срещне с „човек на Илиев", на когото да предаде сумата. В близост до кръстовището между улиците „Кирил и Методий" и „Цанко Церковски" във Велики Преслав тя се срещнала с мъж, който се представил за „човека на Илиев" и му предала парите. При получаването им мъжът е задържан от полицаите. По случая е образувано досъдебно производство за заблуждения с цел причиняване на имотна вреда.

Пред служителите на реда задържаният обяснил, че от месец март е безработен и подал обяви за работа в интернет. Месец по-късно му се обадил мъж, представил се с фамилията „Илиев", който му предложил работа да превозва документи с личния си автомобил срещу 350 лв. на курс. Шуменецът посочил, че през периода април - септември на три пъти е превозвал пратки лекия си автомобил "Мицубиши" до места в област Велико Търново. Пратките оставял край характерни предмети, а за него имало отделен плик със сумата от 500 лева на два пъти и един път от 400 лева.

На 7 септември отново получил обаждане от „Илиев", който му обяснил, че трябва да получи документи в кв. "Дивдядово". Възрастна жена предала плик, а "Илиев" обяснил на С.Г. да отвори плика и преброи парите. С.Г. му съобщил, че в плика са поставени 500 лева, а "Илиев" му заявил, че да вземе сумата от 380 лева, а за останалите пари му закупи ваучери и бързо да му продиктува номерата им. Работата по случая продължава.