Граждани организират протест в памет на Присиян
Граждани организират протест в памет на Присиян / снимки: Дарик-Шумен

Протестно шествие, в знак на съпричастност към убийството на 11-годишния Присиян Иванов ще се проведе утре в Шумен. Инициаторите на събитието, което ще започне в 18:00 ч. пред Градската градина и ще завърши два часа по късно пред мястото на убийството - недостроената сграда на търговския дом, се срещнаха по-рано днес с кмета на Шумен Красимир Костов. По време на разговора с градоначалника те изразиха исканията си за обезопасяване на подобни обекти, които представляват риск за децата и места за извършване на престъпления и поискаха утре, 8 септември да бъде обявен за Ден на траур.

Красимир Костов адмирира проявата на гражданска активност по проблема и изслуша исканията на гражданите. Те акцентираха върху липсата на охрана на подобни обекти, видеонаблюдението, скоростното шофиране по улиците на града и охраната в учебните заведения. Костов заяви, че общинското ръководство е запознато с проблемите и активно работи по тяхното отстраняване.

Граждани организират протест в памет на Присиян
netinfo

Относно безопасността и охраната на недостроените сгради в центъра на Шумен, градоначалникът обясни, че общината не е техен собственик и владее малка част от търговския дом, поради което не може да отговаря за охраната. Костов допълни, че е санкционирал фирма „Автомагистрали Черно море - Шумен" именно заради липсата на охрана и необезопасяването на сградата. Той каза още, че общината смята да облагороди и ремонтира и подлезите в града, които съща са конфликтна зона. Костов призова инициаторите на протеста да попитат и останалите собственици на недостроените сгради, защо не са взели мерки за обезопасяването им.

На въпроса дали утре ще бъде Ден на траур, кметът каза, че ще вземе решение за това след като се консултира с юристите и екипа си.