/ dariknews.bg, Деян Герговски
Започна строеж на нова църква в шуменското село Вехтово.

И в момента селото има храм - Св. Великомъченик Димитър. Той се помещава в стара сграда, ползвана преди като кръчма. Състоянието й обаче е плачевно. Сградата се руши с всеки изминал ден, но въпреки това хората продължават да я посещават. 

Църква Вехтово
dariknews.bg, Деян Герговски

В селото живеят както християни, така и мюсюлмани - и всички застанали зад идеята за нов храм. Така през 2011 година започнала инициатива за набиране на средства. Отзовали се всички - кой с колкото може.

Тук всички сме заедно - както на работа, така и на празник и си помагаме, казва Дешка Илиева, която е част от църковното настоятелство.

Не трябва да има разделение, ако сме заедно - ще успеем във всичко, смята тя,.

Блоагодарение и на по-големи дарители се събрали 40 хиляди лева. 

Църква Вехтово
dariknews.bg, Деян Герговски


След отправена писмена молба от църковното настоятелство, чрез Варненска и Великопреславска света митрополия за целева субсидия за започване на строителството на новия храм е направен паричен превод към банковата сметка на църковното настоятелство в размер на 8000 лв. 
 

Християни и мюсюлмани събират средства за градеж на черква

Църква Вехтово
dariknews.bg, Деян Герговски


Сумата била достатъчна за започване на първата част на строежа, а за окончателното завършване са нужни близо 135 000 лева.

През 2014 г. община Шумен дарява парцел, а архитект Добрил Добрев прави безплатно проекта за храма. Митрополит Йоан дори слага първия камък, но градежът стига до дървен кръст, забит в земята. 

Църква Вехтово
dariknews.bg, Деян Герговски


Не за пръв път вехтовчани се обединяват около идея за храм. Преди години те събрали пари за ремонт на джамията. Тогава в инициативата се включили всички - и християни, и мюсюлмани.

Църква Вехтово
dariknews.bg, Деян Герговски


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.