Голям финансов недостиг се очертава при реализацията на проекта по ИСПА
Голям финансов недостиг се очертава при реализацията на проекта по ИСПА / netinfo
Между 8 000 000 и 9 000 000 евро финансов недостиг се очертава при реализацията на проекта по ИСПА в Шумен. Това заяви, по време на пресконференция днес, кметът Красимир Костов. До края на 2010 г., проектът трябва да приключи, но при този недостиг има опасност той да не бъде изпълнен изцяло, стана ясно днес. На среща с министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е бил обсъден този проблем, както и възможностите, по които той може да бъде решен.

Вариантите за това са два: единият е средствата, които недостигат за пълното изпълнение на проекта, да бъдат осигурени от държавата, а другата възможност е някои от компонентите, заложени в проекта да бъдат извадени от него, след съгласуване с Европейската комисия, и да бъдат финансирани чрез кандидатстване по оперативна програма „Околна среда”. Министър Чакъров е разпоредил да се подготви писмо до Европейската комисия за изясняване на двете възможности - каза Костов. „За нас е важно проекта по програма ИСПА да бъде изпълнен изцяло” - добави той.

Другият въпрос, поставен на срещата в София с министър Чакъров, е бил относно депото за твърди битови отпадъци в кв. „Дивдядово”. В момента се използва само едната клетка на сметището, това обаче е регионално депо и ако останалите общини започнат да извозват отпадъците си там, тази единствена клетка ще се запълни много бързо-подчерта Костов. Това налага спешно въвеждане в експлоатация на другите две клетки от депото. Общината е заделила 100 000 лв. за актуализиране на проекта за сметището. С министър Чакъров обаче е било договорено тези средства да бъдат използвани за изграждането на общ проект на община Шумен за техническа помощ. По този начин средствата ще можем да вземем от оперативна програма „Околна среда”. За доизграждане на депото са необходими около 10 000 000 лв., а за доизграждане и рекултивация на съществуващата клетка ще са необходими около 9 000 000 лв – каза още Костов. Той подчерта, че Джевдет Чакъров е заявил, че ще вземе на пряк отчет община Шумен и още две общини, в които има проблеми с програма ИСПА и депата за твърди битови отпадъци.

С общия проект за техническа помощ община Шумен ще кандидатства и за изграждане на канализационна система в с. Салманово, вътрешна водопроводна и канализационна мрежа и изграждане на пречиствателна станция в селата Мараш и Ивански, довеждащ водопровод за питейна вода в селата Струйно, Белокопитово, Панайот Волов и довършване на вътрешна и водопроводна мрежа и пречиствателна станция в с. Мадара. Основните компоненти на оперативна програма „Околна среда” ще бъдат отворени в края на април или началото на май, тогава община Шумен ще кандидатства с тези проекти.