Германия ни върна екстрадиран без вина, плати му и пътните
Германия ни върна екстрадиран без вина, плати му и пътните / netinfo
Германия ни върна екстрадиран без вина, плати му и пътните
46396
Германия ни върна екстрадиран без вина, плати му и пътните
  • Германия ни върна екстрадиран без вина, плати му и пътните

Германия ни върна екстрадиран без да е извършил престъпление  български гражданин. 37-годишният Емил Великов от Разград беше обвинен в неплащане на данъци, за по-малко от седмица немските власти установили невинността му, извинили се и дори му платили пътните разноски. Преди екстрадацията мъжът лежал в разградския арест един месец, докато съдът прецени дали да изпълни Европейската заповед за арест.

Емил Великов е бил в Германия, но не през лятото, когато някой с неговия паспорт регистрирал фирма и извършил сделки с метални отпадъци, като пропуснал да плати данъци в размер на 177 793,93 евро. Минал през Франкфурт на Майн през 90-те години, в Хамбург, където е извършено данъчното престъпление, никога не е ходил.

...моят паспорт беше загубен тука в България, аз не съм го използвал година и половина 2 години и всичко може да е станало. Вкъщи документите са на едно място, аз имам  палави деца може да са взели, не знам  ...

Един месец лежи в ареста Емил Великов, докато Окръжен съд-Разград се произнесе по Европейската заповед за арест, никой обаче не проверява твърдението му, че по времето, когато е извършено престъплението, той не е напускал границите на България. Екстрадират го в Германия, където за по-малко от седмица немските власти си изясняват, че не той е престъпникът. Питали го и за съучастници.

Викат познаваш ли ги - не ги познавам те са сърби аз съм казва българин откъде да ги познавам

...екстрадираха ме за България, казах всичко, отпечатъци ми взета, снимаха ме и преди третия съд дойдоха полицаите, извиниха ли се - извиниха се.

Не само се извинили, ами му дали и 254 евро за хотел за три дни, платили му и билета до България.

Емил обаче очаква и по-сериозно обезщетение. Двамата с адвоката му Румен Монев обсъждат срещу кого да е делото, което ще заведат.

..Ще си търсим обезщетението, подготвяме материалите с колегата от Германия, която е работила по въпроса и ще преценим дали делото ще е срещу Германия или България.

От Германия много по-бързо ще се получи обезщетението - убеден е юристът, Монев обаче смята, че съдът в Разград носи сериозна отговорност за премеждията на Емил, тъй като изобщо не се опитал да събира доказателства за вината на разградчанина, а просто изпълнил искането от Европейската заповед за арест. ..Проблемът е, че става безсмислено в тези съдилища, формално излиза, по-добре да го махнем,  като има Европейска заповед  за арест и го натоварват и го махат. Играем си на съди(лища, губене на време. Казват: ние сме длъжни - да, ама а законът  ви дава контролна функция.

Самият потърпевш също усетил разликата между българското и немското правосъдие.

..Европейска заповед..,  Европа, ама Европа си гледа работата, нашите не си гледат работата.