проф. Добромир Добрев
проф. Добромир Добрев / СУ
В навечерието на предстоящите избори за европейски парламент, все по-често започва да се говори за бъдещето на обединена Европа, а в България и мястото на страната ни в нея. 

Европейската интеграцията е усилие, не е природна даденост, смята проф. Добромир Добрев от ШУ "Епископ Константин Преславски"

Когато дойде кризата и настъпиха проблемите с Гърция, с южния фланг на Европейския съюз, хората разбраха, че лесно могат да загубят това, което годините труд, планът Маршал и следвоенното поколение изгради.

Интересното е, че кризата даде едно ново начало и ние хората, които искаме да живеем в Европа, разбрахме, че това нещо трябва да се защитава, това, което се нарича интеграция, казва той.  

Според проф. Добрев Европа на отечествата е прикритото лице на национализма, което ще ни върне точно в годините на Първата и Втората световна война, когато всеки един народ се смята за по-красив и умен от другия и смята, че някой му пречи. 

проф. Добромир Добрев
СУ

Ние сме в най-сполучливия доброволен съюз. Той не е изграден на принципа на националните държави с насилие и завоевания. ЕС и въобще Европа прави нещо, което никой не е осъществявал - прави наднационална демокрация по доброволен път. Това изисква усилие, но получаваш много - 500 милиона потребители и пазар, допълва той.  

Какви са индикациите, които даваме в България?

ЕС не може да ни интегрира. Той поставя различни рамки и показва пътя. Оттук нататък - усилието, което всеки прави, това е интеграцията. 

Ти получаваш рамката и тя е добра - тя дава възможност за реализация. Проблемът е, че много хора остават извън тази реализация. Т.е. те не получават нищо от глобализацията. Точно такива хора направиха Брекзит в Англия, Доналд Тръмп в САЩ, такива хора са и недоволни от ЕС в България. Трябва усилия и от двете страни, категоричен е проф. Добрев.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари