Стефан Стефанов е сред първите чули експлозията. Той бил в семейната къща заедно със съпругата си и двете им деца.

Мъжът разказва, че малко след 5.30 ч. усетил нещо като земетресение. Преживявал съм земетресение от 6 по скалата на Рихтер, но това беше нещо по-жестоко, защото започнаха да падат мазилки, казва Стефан и описва, че в този момент през прозорецът му влетяло парче метал.

Днес е ден на национален траур

Веднага извел семейството си на безопасно място и излязъл в селото, за да види какво се случва.

Погледнах към центъра - на 4 метра от земята имаше въздух за дишане, всичко друго гореше. Въздуха гореше и падаха кафяво-сиви парцали, спомня си ужаса Стефан.

Той се включва в спасителната акция и довежда първите линейки.

Като заведохме линейките на място, започнахме да изнасяме хората. Кои изпод отломки, кои изпод сайванти, казва той и добавя, че е имало обгорени и мъртви. Изпод отломките извадили и едно детенце.

Кметът на Хитрино готов за "съд до последно" заради трагедията в селото (ВИДЕО)

Викахме баща й и майка й по име, но никой не се обади и минахме на другите къщи да помагаме. После се върнахме с екипите и ги изкарахме хората - мъртви, преживява отново сутринта на 10 декември Стефан.

След евакуацията на Хитрино Стефан и семейството му са настанени в Кризисния център в Шумен. По думите му обаче там няма нужните условия за децата им и затова отишъл при приятели в село Панайот Волов.

Желанието му обаче е да се върне в къщата си в Хитрино, за да вземат документите на жена му, на която предстои планова операция в Плевен.

Трагедията в Хитрино през погледа на очевидците

Ремонтите на къщата са малка грижа, обаче душите ни как ще се излекуват - не знам, казва Стефан. И добавя: "Ние имахме някакъв живот до 10 декември 2016 г., животът след 10 декември ще бъде друг".