/ Деян Герговски
Увеличават парите за общинските и областните болници. Разходите за персонал в общинските лечебни заведения ще бъдат увеличени с между 25 и 40%, а за областните болници - с около 10%. Предвижда се да се заделят и допълнителни средства за спешна и неотложна помощ, която извършват общинските лечебни заведения.
 
Премиерът Борисов: Болници в мое управление няма да закрия

Общото увеличение, с което ще разполагат областните и общинските болници, е 66 млн. лева, от които 28 млн. лева ще бъдат за общинските болници и 38 млн. лева за областните болници, обобщи Кирил Ананиев.
 
С този ресурс ще създадем възможност за увеличение на заплатите на работещите в общинските и областите болници. За общинските болници това увеличение ще бъде между 25 и 40%, увеличението при областните болници е между 10-15%, тъй като те имат по-голяма капацитет и по-голямо усвояване от страна на бюджета на НЗОК.

Освен финансовото подпомагане, свързано с разходите за персонал, ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общинските болници, тъй като те извършват редица дейности свързани със спешност и неотложност, поясни той.
 
Болници с проблеми - има ли решение?

Преди ден здравният министър Кирил Ананиев призна, че е била намалена цената на клинична пътека за неврологични заболявания, която била от голямо значение за работата на болниците в страната.

Намалението било от 500 на 300 лева, което според Ананиев било силно подценено. Затова здравните власти решиха да възстановят цената на пътеката, стана ясно след среща в Министерския съвет, която завърши преди минути.

Председателят на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев изказа своятаудовлетвореност. "Всички ние сме удовлетворени, защото в рамките на два дни се постигна нещо, което дори аз, смея да твърдя, не очаквах да се случи.

Това показа за сетен път, че когото човек има добрата воля да свърши нещо, то може да се свърши в бърз оперативен порядък без да се търсят оправдания", заяви Тотев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.