Добра работа през годината отчете ОИЦ в Търговище
Добра работа през годината отчете ОИЦ в Търговище / Борислав Курдов

27 информационни събития в петте общини на област Търговище, на които са присъствали над 1000 души, е организирал Областният информационен център в Търговище през 2013. За да представи отчета си за отминаващата година, управителят на Центъра Милчо Тонев покани представители на медии днес.

Според него, равносметката за 2013 година показва, че хората все по успешно се ориентират по отношение на еврофондовете и възможностите, които те дават за финансова подкрепа. На въпросите на десетки други е отговорено по телефона или при посещение на място в офиса.

Информационната система за управление и наблюдение на структурните фондове в България (ИСУН) показва, че за програмния период 2007-2013 г. в област Търговище са сключени 116 договора за близо 116 млн. лв. Само за 2013 г. има 29 нови договора на обща стойност над 11 млн. лв., като 18 от тях са получили безвъзмездна финансова помощ по мерки на ОП „Развитие на човешките ресурси“. Първенците по усвояване на евросредства за тази година са малките и средни предприятия, които са спечелили 13 проекта. Следват ги общинските и държавни администрации с 12 сключени договора по оперативните програми и с 4 - училищата и неправителствените организации.

Новите възможности на програмния период 2014-2020 г. ще бъдат приоритет на комуникационния план на ОИЦ – Търговище за следващата година. По време на информационни срещи, пред потенциални бенефициенти, ще бъдат представени тематичните цели, приоритети и дейностите за финансова подкрепа на 7-те нови Оперативни програми, каза още г-н Тонев.