До края на септември приемат молби за помощи за първокласниците
До края на септември приемат молби за помощи за първокласниците / netinfo
До края на месец септември всички дирекции "Социално подпомагане" на територията на област Шумен ще приемат молби за отпускане на социални помощи за първокласниците. Това каза за Дарик Галина Дончева, директор на дирекция " Социално подпомагане" - Шумен. Всички първокласници могат да получат премиите, ако месечните  доходи на член от семейството им не надвишават 300 лева. Те трябва да подадат молба, след това към нея задължително се прилага декларация за доходите на семейството и бележка от училището, в което детето е записано в първи клас.

Отпуснатата помощ е одобрена от Министерски съвет, тя е в размер на 150 лева и ще бъде получена през октомври и ноември. 120 лв. ще бъдат предоставени под формата на дрехи, тениски с къс и дълъг ръкав, спортен комплект, зимно яке и спортни обувки. В молбата – декларация родителите трябва да посочат и размерите на дрехите, които носи тяхното дете. Няма избрана фирма за доставяне на дрехите, тъй като все още тече процедурата по приемане на документите. На базата на одобрените молби ще бъде направена и обществената поръчка, допълни г-жа Дончева.

Паричната помощ от 30 лева ще бъде преведена на родителите по банкова сметка, по изключение пари могат да бъдат давани и на касата на дирекция „Социално подпомагане”.

През октомври ще се извършат проверки във всяко едно училище по списъка на децата, получили помощите. Ако те не са започнали учебните занятия на време или не посещават училище, ще трябва да възстановят отпуснатата им сума, каза още Галина Дончева. 

Към 1 септември, в Шуменско, молби са подадени за 490 първокласници, през миналата година 1 310 деца са получили социални помощи.

По вече чуйте в прикачения звуков файл.