Директорите на Териториалните статистически бюра от региона на кръгла маса във Варна
Директорите на Териториалните статистически бюра от региона на кръгла маса във Варна / снимка:Дарик-Шумен

Кръгла маса между председателката на Националния статистически институт доц. д-р Мариана Коцева и директорите на Териториалните статистически бюра от североизточния регион за планиране /Варна, Шумен, Добрич и Търговище/ от една страна, а от друга областните управители и кметовете на посочените градове ще се проведе утре. Събитието ще се състои във Варна в сградата на общината на морската столица. Това съобщиха за Дарик от ТСБ-Шумен. На срещата са поканени  и други представители на държавната и местната власт от област Варна. Очаква се да присъстват и  представители на бизнеса и неправителствените организации. От Шумен участие са заявили областният управител Димитър Александров и кмета на града Красимир Костов.

Предмет на срещата е регионалната статистическа информация  във всичките й аспекти: видове показатели,  срокове и начин за предоставяне, актуалност и др.

Целта е да бъдат подпомогнати териториалните  органи на държавното управление и местната власт, както и останалите потребители на статистически данни във вземането на решения, ползвайки регионалната статистическа информация на НСИ. Ще бъдат презентирани и начините, по които може да става това.

Кръглата маса се организира по проект "Прозрачна и достъпна информация - прозрачна, достъпна и ефективна администрация". Същият се финансира от Оперативна програма "Административен капацитет".