Подобни изказвания на президента водят само до противопоставяне между представителите на съдебната система и президентската институция, смята Цветанов
Подобни изказвания на президента водят само до противопоставяне между представителите на съдебната система и президентската институция, смята Цветанов / dariknews.bg
Ако президентът е имал някаква визия или предложение, той е трябвало да ги изрази преди самото провеждане на избора за председател на Върховния административен съд.

Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на пресконференция в Шумен.

Коментарът му бе породен от мнението на президента Румен Радев, че е логично новият председател на Върховния административен съд да се избира от новия Висш съдебен съвет, а не от стария.

Когато един избор е направен, когато е имал възможността да вземе някакво отношение, щом иска да се изразява като политически говорител и да бъде ментор, смятам, че това може да бъде направено преди, а не след, заяви Цветанов.

Президентът не потвърди, но и не отрече дали ще подпише указ за шефа на ВАС

Подобни изказвания на президента водят само до противопоставяне между представителите на съдебната система и президентската институция, каза той и допълни, че изборът за председател на Върховния административен съд е в правомощията и компетентността на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В момента най-важното е тези представители, които ще бъдат във Висшия съдебен съвет, да се надяваме да бъдат много достойни, за да могат тези 25 членове на ВСС да започнат да работят от самото начало с конституционните промени, които направихме в 43-я парламент, каза Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че реформата в съдебната система може да бъде решена и да бъде подпомагана, когато институциите не се противопоставят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.