Чуждестранните инвестиции в Шумен нарастват
Чуждестранните инвестиции в Шумен нарастват / Sofia Photo Agency

Чуждестранните преки инвестиции в Шуменския регион нарастват през  последните години - съобщават за Дарик от Териториалното статистическо бюро. В началото на 2009 г. те възлизат на 157 939 000 евро, което е с над 28% повече спрямо началото на 2008 година. За същия период увеличението за страната като цяло е от 26.5%.

Въпреки ежегодния ръст, все още инвестициите в Шуменско са под един процент от общите за страната. Интересът на чуждестранния бизнес е насочен основно към столицата, която акумулира около 61 % от чуждия капитал, вложен у нас. По размер на чуждестранните инвестиции областта ни се нарежда на 13 място сред 28 -те области.

На  наша територия има вложени капитали от няколко континента - Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Африка. Най - значими са инвестициите от Дания  и Испания. Според броя на фирмите, в които са инвестирани средства води Турция,  с близо 39 % от общия брой на предприятията с чуждо участие. Сред значимите за област Шумен вложения се нареждат и тези от Кипър, Швейцария, Виржински острови и други, като общият брой на страните инвеститори е над 30.

Инвестиции от чужбина, независимо от техният размер, има във всички десет общини на областта, като водеща е община Шумен, към която са насочени над 65% от  интересите на външните инвеститори  за областта като цяло. Както в страната, така и в нашата област чуждият бизнес има предпочитания към преработващата промишленост.