Чуждестранни фирми представиха проект за завод за сепариране на отпадъци
Чуждестранни фирми представиха проект за завод за сепариране на отпадъци / netinfo

Италианската фирма „Promeco WTP" представи проект за изграждането на завода за сепариране на отпадъци в Шумен. Пред представители на местната администрация, община Нови пазар, общински съветнци и представители на бизнеса от фирмата разясниха начинът на работа на презентираната от тях технология. Инж. Серджио Франзини обясни, че заводът ще може да обработва 80 000 тона отпадъци, като на час ще се преработват между 10 и 12 тона. Технологията не позволява обработката на около 20% от генерираната от шуменци смет, този отпадък ще продължи да се депонира на сметището до кв. „Дивдядово".

От италианската фирма поясниха, че след евентуално одобрение на проекта им могат да изградят технологията в рамките на 6 месеца. Франзини посочи също, че фирмата работи по всички европейски изисвания и нормативи.

На срещата присъства и Шаул Шнайдер, който е отправил конкретното инвестиционно намерение за изграждане на сепарираща инсталация в Шумен. По думите му, размерът на инвестицията ще е няколко милиона евро. Точната сума не е ясна, тъй като има много зависимости. Шнайдер посочи, че е насочил инвестиционния си интерес към Шумен ,защото градът и региона са средно големи и предпоставят възможности за реализация на подобни намерения.

Зам.-кметът по строителство и екология на Шумен инж. Иван Йонков обясни, че това не е първата фирма, която представя подобна технология. Той обясни, че в рамките на 20 дни местата администрация ще обобщи всички презентации и ще инициира среща между всички 8 общини от региона, които депонират отпадъците си на шуменското сметище. По закон до средата на 2016 г. общините в България трябва да сепарират най-малко 35% от отпадъка си. Йонков поясни, че заради липсата на такава технология община Шумен ежегодно заплаща, под формата на отчисления по 360 000 лв. в специална сметка на държавата.

На днешната презентация присъства и Ивайла Бакалова, която бе представена като посредник между евентуалния инвеститор и община Шумен.