Благотворителен концерт събира средства за ремонт на старата църква в Търговище
Благотворителен концерт събира средства за ремонт на старата църква в Търговище / Борислав Курдов и архив
Благотворителен концерт събира средства за ремонт на старата църква в Търговище
87567
Благотворителен концерт събира средства за ремонт на старата църква в Търговище
  • Благотворителен концерт събира средства за ремонт на старата църква в Търговище

Голям благотворителен концерт подготвя председателят на храм „Свето Успение Богородично" в Търговище протойерей Бисер Христов. „Инициативата цели да бъдат събрани средства за реставрация на иконописите в църквата", каза той и уточни, че ремонтите в храма не са прекъсвали вече повече от година, но са необходими още средства, за да продължат обновяванията.

Храм „Свето Успение Богородично" в Търговище е на близо 165 години и е един от най-старите в областта. Построен е в стария квартал на града. От миналата година в него текат мащабни ремонти, като беше изцяло подменен покривът, направи се отоплителна инсталация, ремонтирани бяха и помещенията където се провеждат занятията на неделното училище.

С цел да се довършат ремонтните дейности и най-вече за да бъдат набрани средства за реставрация на стенописите, тази година отец Бисер Христов организира също голям благотворителен концерт, който ще бъде с по-голям мащаб от миналогодишния. „Необходимо е всички стенописи да бъдат почистени и обновени, но това е много скъпо. Само за един квадратен метър трябва да платим около 150 лв., а квадратурата, в храма надхвърля 300", разказа председателят на храма.

 

 

 


Концертът ще бъде изнесен на 21 юни тази година от 19 часа на стадион „Димитър Бурков" в Търговище. Входът за проявата ще се осъществява само с покани, като минималната сума за получаването им е 12 лева.

За да бъдат продължени реставрацията и обновлението на Божия храм, протойерей Бисер Христов е намерил подкрепата на една от водещите музикални компании в страната. Изпълнители от компанията ще се включат в концерта, в който специално участие ще вземе известният изпълнител Орхан Мурад. Дошлите на стадиона ще могат да се насладят и на изпълненията на Славка Калчева, Роксана, Галин, Ивелина Колева, Илка Александрова, Екстра Нина, Денис и др.

При изнасянето на факта за участниците в концерта, обществеността в Търговище се раздели на два лагера, като едните смятаха че точно тези изпълнители ще опорочат идеята и каузата на храма. Отец Бисер обаче ги успокои с това, че репертоара на изпълнителите ще бъде съобразен с богоугодната кауза, песните ще бъдат основно от българския фолклор. Уточнен е дори и дрескодът на певците.

За набиране на допълнителни средства е разкрита и дарителска сметка с IBAN: BG80UNCR70001522629940.