Ще бъдат отворени 4 чувала с изборни книжа.
Ще бъдат отворени 4 чувала с изборни книжа. / dariknews.bg
Няма да има повторно пребровяване на бюлетините от местните избори в Шумен. Това станa ясно на днешното заседание на Шуменския административен съд по жалба на БСП. 

Социалистите искаха бюлетините от балотажа да се прербоят отново.  На вота на 3 ноември Любомир Христов от ГЕРБ спечели втория си мандат като кмет със 77 гласа разлика с опонента си и кандидат на БСП Венцислав Венков.

На пресконференция дни след това социалистите изразиха съмненията си около изборите. 

Касае се за множество данни и сигнали, които сме получили в изборния ден, за това, че хора от ромски произход са придружавани до СИК и им е указвано за кого да гласуват, заяви в съдебната зала Веселин Пенчев. 

Според БСП има нередности и с недействителните бюлетини. Те посочиха, че имало случай, в които повторен хикс в квадратчето се е броял за недействителен глас.

Ако един глас бъде отчетен като недействителен, а той отговаря на изискванията на Изборния кодекс, даден за определн кандидат – това безспорно се отразява на резултата от проведения избор, отбеляза адвокатът на БСП Ивайло Йорданов.

Затова и бе поискан оглед на бюлетините, както и експертиза.

По време на почти двучасово заседание бяха разгледани всички протоколи от избирателните комисии.  Бе установено, че в някой от от тях има "особено мнение" в графата жалби, а няма приложена жалба. .

Затова съдия Христинка Димитрoва от Шуменския административен съд определи да бъде проведен оглед на чувалите с документация от 4 секции – но не за да се огледат бюлетините, а за да се разбере дали в тях има жалби.