телефонни измамници
телефонни измамници / ThinkStock/Getty Images
75-годишна жена от Шумен станала жертва на телефонна измама.

Вчера тя била измамена по телефона от мъж, който се представил за полицай. В ранния следобед на стационарния й телефон позвънила жена. Започнала да плаче и да й казва „майко, помогни ми“. Шуменката разбрала че става въпрос за измама и затворила телефона. Малко след това й се обадил непознат мъж. Представил се за полицай. Казал, че в града има акция за залавяне на измамници и помолил да съдейства. Обяснил, че са заловени трима, но на свобода са още двама от групата. Казал, че в  тефтер на единия  от задържаните е вписан е нейният телефон и е твърде вероятно да я потърсят. Жената обяснила, че вече получила подобно обаждане.

''Куриер'' осуети телефонна измама

Мъжът, който се представил за полицай я убедил да се включи в акция за залавяне на изманиците. Дал й указания като й се обадят отново да бъде любезна с тях, да изпълнява каквото й кажат и да хвърли пари и ценности както искат. В това време на място щяло да има полиция и щели да бъдат заловени на място. Жената се съгласила и малко след това получила друго обаждане. Непознат й казал, че трябва да предаде всички налични пари и ценности. В противен случай щял да отиде до дома й и да й нанесе побой. Отново се обадил „полицаят“. Казал й че са на път да задържат измамниците.


Как от продавач на кола се става муле на ало-измамници

Обяснил й да хвърли през терасата парите в торба и да се прибере веднага в някоя стая, за да не пострада, ако има престрелка при задържането им. С мисълта, че помага на полицията жената поставила в торба 19 500 лева и 2 000 евро и ги хвърлила през тераса на седми етаж. Малко по-късно разбрала, че е измамена. Разпитана е в РУ- Шумен. Образувано е досъдебно производство.
 
Припомняме последната използвана схема на измамниците. 


"Муле" предотврати телефонна измама

Първо обаждане от непознат, който използва стар сценарий- иска пари за лечение на наш близък или казва, че някой от близките ни е пострадал в птп, и пак са нужни пари за операция или за нещо друго. Следва второ обаждане от непознат, който НЕ Е ПОЛИЦАЙ, но се представя за такъв. Обяснява, че е засечен телефон разговор с телефонни измамници, или че има вероятност  да се обадят на този телефон измамници. Казва, че е засечена група в града, от която са задържани двама, или трима. Иска съдействие за задържането им на място.

Две жени паднаха в капана на телефонните измамници

Следва трето обаждане, в което непознат иска пари и отправя закани и заплахи към човека на другата страна на слушалката. В следващо обаждане се обажда пак непознат, който казва, че е полицай, НО НЕ Е ПОЛИЦАЙ, и дава инструкции да се хвърли през терасата торба с пари и ценности, за да може когато измамикът отиде да я вземе, да бъде задържан на място. В четирите обаждания мъжът или жената на когото са позвънили  ГОВОРЯТ С ИЗМАМНИЦИ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.