Астматик съди държавата за лошите условия в шуменския арест
Астматик съди държавата за лошите условия в шуменския арест / снимка DarikNews - Радка Минчева
50 000 лв. обезщетение иска от държавата 42-годишен шуменец заради лошите условия в следствения арест в Шумен и за неправилна наказателна репресия. През 2005 г. Валери Димитров лежал в ареста 53 дни за престъпление, за което е оправдан, той е болен от бронхиална астма, твърди, че му е оказвано медицинско лечение едва през последните три дни от задържането му.

Гражданското дело, заведено срещу Прокуратурата на Република България и ОД на МВР-Шумен, се гледа в Разградски окръжен съд, понеже магистратите в Шумен са си направил отвод. Искът на Валери Димитров е за 50 000 лв. Той твърди, че в началото на 2005 г. е задържан неправомерно за престъпление, което не е извършил – обир на магазин, извършен по време, в което пиел бира на 3 км. от местопроизшествието, за което е имал двама свидетели полицаи. Оправдан е от Районен съд – Шумен през март 2005 г.

Димитров е лежал в шуменския следствен арест 53 дни в килия 6 кв.м., заедно с още двама мъже, помещението е без прозорец, влажно е, постоянно получавах астматични пристъпи – обясни той пред съда. Димитров е с диагноза бронхиална астма от 1997 г., в килията е бил с помпичка, но медикаментозно лечение е получил едва в последните три дни от престоя си в ареста. Двама негови съкилийници бяха разпитани от магистратите. Те потвърдиха, че условията в шуменския арест са лоши, често пазачите не отваряли вратите, когато искали да отидат до тоалетна и за тези нужди ползвали кофи и бутилки. Килиите не се почиствали и не се отоплявали, тръби за парно имало в коридора.

За следващото заседание по делото, заведено по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на граждани, са призовани като свидетели фелдшера и лекаря на ареста, който са преглеждали задържаните.

Валери Димитров е художник на свободна практика, осъждан е четири пъти за хулиганство, излежал си е присъдите, освен че е астматик има и онкологично заболяване.