/ iStock/Getty Images
Малко след 15 часа вчера в дежурната част на РУ-Шумен е приет сигнал - трима младежи са се качили по бетонните форми на паметник „Създатели на българската държава“, има риск да паднат. Към мястото незабавно са насочени два полицейски екипа. След пристигане, униформените заварили 24-годишен мъж, който обяснил, че е слязъл след като ги видял и отрекъл с него да има и други. На място пристигнали и служители от сектор

„Специални тактически действия“ към областната дирекция. При огледа те забелязали, че на тясно пространство, на около 60 метра височина стоят двама млади мъже. Униформените веднага предприели обезопасителни действия и с помощта на стълба осигурили безопасното слизане на двамата 23-годишните шуменци.  При извършения обиск, в портфейла на единия са открити семена, кафяво-зелени на цвят, и пликче с около грам суха тревиста маса, по думите му - марихуана. Тримата са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354 А от НК, работата по него продължава, разследва се вероятността една от причините за поетия от задържаните риск да е свързан с идеята да си правят екстремни селфита.