Ако р. Врана не бъде почистена, може да прелее при обилни валежи
Ако р. Врана не бъде почистена, може да прелее при обилни валежи / netinfo
Възможно е река Врана да прелее, ако не бъде почистена и започнат обилни валежи, каза Наско Канавров, началник на сектор "Басейнова дирекция" в Шумен. Той обясни, че в момента екипи на Напоителни системи работят по почистването по подготвена програма, но няма краен срок за това. По време на провелото се днес областно заседание за зимната подготовка на общините от Шуменски регион той допълни, че съоръженията на всички 23 язовира в областта са в изправност и в случай, че валежите през зимата са значителни, не се очакват обилни преливания. Канавров препоръча кметовете на общини ежеседмично да подават информация за състоянието на водоизточниците, на територията на съответните общини, при обилни валежи.

По време на днешната среща, участие, в която взеха кметове на общини от Шуменско и директори на институции, директорът на "Гражданска защита" Александър Недеков препоръча кметовете да съгласуват помежду си действията, касаещи почистването на четвъртокласната пътна мрежа в областта. По думите на Недеков често се случва някои гранични пътни участъци между общините да останат непочистени от фирмите, наети да ги поддържат. Той препоръча още – в случай на невъзможност една или друга пътна пресечка да бъде почистена – информацията за това да бъде оповестявана, за да не се предприемат рисковани пътувания от гражданите.

От Областно пътно управление съобщиха, че на 22-ри октомври предстои да бъде направена проверка на техниката за пътна поддръжка, с която се работи. Остава обаче проблемът с тежкотоварните коли, които стоят блокирани в преспите при обилни снеговалежи. През предстоящата зима информацията за пътната обстановка в региона ще бъде актуализирана непрекъснато в сайта на ведомството. При необходимост ще е работи с 98 почистващи машини.

По информация на РЦЗ вече е изготвен списък с броя на хората, нуждаещи се от хемодиализа и регистър с легловия фонд на лечебните заведения. В момента в МБАЛ -Шумен съществува проблем с ползването на апарата за компютърна томография, който работи само при извънредни ситуации. При необходимост се ползва този на болницата във В. Преслав.

От доклада на Е.ОN България, клон Шумен стана ясно, че вече е извършена есенно - зимната профилактика на ел. съоръженията в региона. Тя е започнала през юни и е приключила през настоящия месец.