70 проверки е извършила Инспекцията по труда-Шумен
70 проверки е извършила Инспекцията по труда-Шумен / Dariknews.bg

70 проверки са извършили през месец август в Шуменско трудовите инспектори, съобщи по-рано днес Стела Методиева - директор на Дирекция „Инспекция по труда" - Шумен. По думите, й това няма да е окончателната цифра на проверките, тъй като до края на месеца има още няколко дни.

От извършените проверки 14 са за изпълнение на издадени предписание, а 22 по сигнали и искания. От началото на месеца са постъпили 34 искания за откриване на административно производство, за неизплащане на възнаграждения - 12 броя, 2 за задържане на трудова книжка и др.

Инспекторите са констатирали 95 нарушения на трудовото законодателство, 30 от които са свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. „За предотвратяване на нарушенията са предприети 95 принудителни административни мерки, съставени са и 18 акта", допълни Методиева.

От началото на юли до 25 август са извършени още 65 проверки. Те са в секторите „хотелиерство и ресторантьорство" и „търговия на едро и дребно", проверявано е законосъобразното наемане на работа, заплащането на труда и работното време. Установени са около 40 работници, които не са имали сключени трудови договори, но след проверките работодателите са сключили такива.