детска градина
детска градина / Thinkstock/Getty Images
Да бъдат закрити детските градини в 4 села от община Шумен, предлагат на Общинския съвет от местната администрация. Причините: намаляващия брой на децата и по-скъпата им издръжка.

В предложението са посочени ДГ „Иглика” в село Коньовец, ДГ „Щастливо детство” във Вехтово, ДГ „Калинка” в Струйно и ДГ „Радост” в Новосел. 

Малчуганите от тях пък ще бъдат транспортирани с училищен автобус до близки села.

Според анализа в селата от общината в момента работят 14 детски градини. В тях за новата учебна година са записани само 345 деца. 

Според разчетите на Общината годишната издръжка на едно дете в града е 2 703 лв., а за тези в селата е повече - 3 790 лв. В градините с под 15 деца годишните харчове за едно дете дори се покачвали около 5 000 лв.

В градината в Коньовец са записани едва 6 деца, които може да бъдат пренасочени към ДГ „Буратино” в кв. „Макак“, посочват от общината. В село Вехтово има записани 17 малчугани. Те ще бъдат пренасочени към ДГ „Камбанка” в село Друмево, която ще стане средищна. 13 деца от село с. Струйно пък се предвижда да отидат в ДГ „Осми март” в село Градище. ДГ „Васил Левски” в Черенча пък ще поеме 11 деца от Новосел.

В предложението на администрацията попада и друга градина - ДГ „Патиланци” в кв. Мътница, която да стане филиал на ДГ „Дружба” - гр. Шумен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.