/ netinfo
Винаги усмихната, но със сериозността на професионализма си, тя е едно от творческите лица на шуменския театър, с принос към културния живот на нашия град.

Със спектакъла „Ще ти разкажа за Америка” от Димитър Маринов Драматично-куклен театър „Васил Друмев”-Шумен ще отбележи на 15-ти октомври 35 творчески и 60 житейски години на актрисата Стефани Лечева.

Николай Сотиров гостува в Шумен

Стефани Лечева е завършила през 1991 г.  НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност „Актьорско майсторство” в класа на проф. Елена Баева. В творческата й биография има над 100 роли. Професионалната й  дейност започва в Драматичен театър „Сава Доброплодни” в Силистра, след което е в Драматичен театър „Драгомир Асенов” - Монтана.

В младите й години се изправя пред предизвикателството на емблематични драматични роли като Мария в „Иванко” от В. Друмев, Жил Тънър  в „Пеперудите са свободни” от Леополд Герш, Меги в „След грехопадението” от Артър Милър, Християния и Катерина в „Греховната любов на Зографа Захария” по Павел Спасов, Амалия в „Двубой” от Иван Вазов, Вела във „Вампир” от Антон Страшимиров, Нона в „Чифликът към границата” от Йордан Йовков, Жената в „Нирвана” от Константин Илиев, вдовицата Алатавила - „Как се обира една банка” от Сами Файад, Лизелота в „Лизелота и месец май” от Жолт Пожгай.

От 1995 до настоящия момент е част от художествено-творческия състав на  Драматично-куклен театър „Васил Друмев”. Знакови са ролите й на Клеа в „Езоп” от Г. Фигейреду, Жената в „Януари” от Й. Радичков, Сарка в „Опечалена фамилия” от Бр. Нушич, Бабата в „Сестри” от Людмила Разумовска, г-жа Драга в „Д-р” от  Бр. Нушич, Майката в „Оттука започва България”, сц. адаптация и режисура Неда Соколовска, Елена Сергеевна в „Скъпа Елена Сергеевна” от Л. Разумовска, Симеонка в „Хористи” от Н. Гундеров и Д. Събов, г-жа Рада в „Началото на криворазбирането” – текст за театър – Пламен Марков и Геновева Чурукова в „Ще ти разкажа за Америка” от Димитър Маринов.

Спектакли с нейно участие са селектирани и отличени в престижни театрални фестивали като: Международен фестивал „Друмеви театрални празници НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА”. Международен фестивал на малките театрални форми – Враца, Софийски театрален салон „Икар 2006”, Международен фестивал „Сцена на кръстопът” – Пловдив, Международен театрален фестивал „Дни и нощи на европейския театър”- Браила, Румъния.
            
Носител е на наградите:

I награда – „за актьорско изкуство на актьорите, участващи в спектакъла „Оттука започва България”, „за истинно – документална и силно въздействаща ансамблова игра” на Национален фестивал на малките театрални форми – Враца – 2016.

Спектакълът „Оттука започва България” получи и Номинация на „Академия Аскеер” за „Най-добро представление” – 2016 Награда за цялостен спектакъл на МФ „Друмеви театрални празници Нова българска драма” – Шумен 2016 г. Награда Шумен – 2017 – „колективна награда за екипа на спектакъла „Оттука започва България””
           
Награди от нееднократни участия в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература „Лайош Кошут” - Шумен. Професионалните ангажименти на актрисата Стефани Лечева през годините вървят успоредно с редица участия тв продукции и сериали като „Музика и поезия в ромската душа” - филм на БНТ, реж. Ласка Минчева и „Откраднат живот” - Нова тв.

Участва в множество концертни изяви, представяне на книги от различни автори и други програми в градовете - Силистра, Варна, Плевен, София, Разград, Шумен и други. След представлението на комедията от Димитър Маринов „Ще ти разкажа за Америка”, екипът на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” и обществеността  ще поздравят актрисата по повод двойния й празник.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.