14 см сняг в Шумен, пътищата почистени и прoходими
14 см сняг в Шумен, пътищата почистени и прoходими / Дарик-Шумен, архив

14 сантиметра е снежната покривка в Шумен, най-много сняг е паднал във Върбишко, където са натрупали 21 сантиметра, информират шуменските метеоролози.

Движението по републиканските пътища в Шуменско се извършва нормално и без ограничения, при зимни условия, съобщиха от Областно пътно управление. Настилката на автомагистрала „Хемус" и по първокласните и второкласни пътища е мокра, по останалите частично заснежена. През нощта е паднала и забраната за движение на тежкотоварни автомобили към област Разград. 43 почистващи машини са работили през нощта и рано тази сутрин, допълват от пътното ведомство.

От автогарата в Шумен съобщиха, че всички автобусни линии - градски и междуселищни се изпълняват без закъснения и проблеми. Изключение е само направлението Шумен-Каолиново, през селата Близнаци и Габрица, поради непочистен път между тези две селата автобусът по това направление не пътува тази сутрин.

Обстановката в община Шумен е нормална при зимни условия, съобщи екип на Общинския щаб за защита при бедствия, който рано сутринта направи обход на населените места в региона. Опесъчена и почистена е общинската пътна мрежа. Заледени участъци има към Велино, които в момента се обработват. Проблем за придвижването на товарните автомобили и автобуси са надвисналите обледени клони над шосетата в участъка между селата Овчарово - Друмево и в района на Новосел. За проблема ще бъде информирано Териториално предприятие „Държавно горско стопанство" - Шумен.

Населени места в момента без ток и вода няма. Снощи по направлението Царев брод - Коньовец - Велино временно е бил спрян токът, аварията е отстранена от екипите на „Енерго Про".

В Шумен на доста места из града има паднали клони от тежкия, мокър сняг. По-голямата част от улиците, тротоарите и алеите са обработени. Работата по почистването продължава.

Ученическите автобуси са се придвижили нормално.
Общината напомня на собствениците и наемателите на търговски обекти, че почистването на прилежащите тротоарни площи е тяхно задължение. Служители на Инспектората ще извършват проверки.