Награждаването
Награждаването / Община Русе
В Русе беше открито четвъртото издание на Ruse Ice Fest и бяха наградени участниците, сътворили зимна приказка от лед в града, малко преди Коледа. На откритата сцена на площад „Свобода” от 17 часа всички деца и родители имаха възможност да се забавляват с Елза, Анна и Олаф от замръзналото кралство. Минути преди ледената експозиция да отвори врати безплатно за посетители, водещата Ралица Константинова представи 8-те големи майстори от цял свят, творили през последните няколко дни в „кралството“. Те се качиха на сцената, за да бъдат удостоени със специални награди от Община Русе и Фондация „Русе град на свободния дух“.

Ледени скулптури
Община Русе

Тази година това са: • ДОНАТАС МОЦКУС, световно известен скулптор от Литва, автор на Снежанка! •
ИНЕС ВАЛТЕРЕ - скулптор от Латвия, изваяла закачлива игра „Първи сняг“ •
АНДРЕЙ МОЛОКОВ, от Чебуксари, Русия, творецът, който видя Пробуждане в Замръзналото кралство. •
ЖОЛТ ТОТ, скулптор от столицата на Унгария Будапеща, който извая „Леден танц с принцеса“. •
ВИКТОР ЦАРСКИ, първата гордост на русенската публика, архитект, ежегоден строител на ледения хотел в Швеция и победител в първия леден фестивал в Русе 2014 г. Тази година той ни подари „Приказна шейна“ от лед! •
ДАНИЕЛ КЪНЧЕВ, втората и перманентна гордост на русенската публика! Творецът, който миналата година направи своя дебют на лед в третото издание на фестивала, тази година с още по-въздействаща ледена фигура възнесе публиката в тайнството на „Рождество“. •
ИРИНА ТАФЛЕВСКАЯ, от Одеса, Украйна, творец, познат на публиката от участията си в миналогодишните ледени и три пясъчни фестивала в Русе, отново имаше нелеката задача на куратор на Русе Айс Фест ’2017. •
РУСЛАН КОРОВКОВ, от Ростов на Дон, Русия. Консултант на Община Русе за миналогодишните ледени и три пясъчни фестивала в Русе. Имаше отговорната мисия на главен куратор на четвъртото издание на Русе Айс Фест. Те сътвориха замъка, ледения коктейл бар, камина с огън от лед, скулптурата на Елза и кралския трон - единственото място, което може да бъде докосвано от посетителите, защото е отредено за снимки, селфи и цели фотосесии. Тези скулптури не участваха в състезанието по леден карвинг.

Ледени скулптури
Община Русе

В четвъртото издание на международен фестивал на ледени скулптури Русе Айс Фест’2017 Наградата за иновация в ледения карвинг спечели Виктор Царски, а отличието му бе връчено от председателя на журито арх. Живка Бучуковска, главен архитект на Община Русе.
В категорията специални награди е и Наградата на фондация „Русе град на свободния дух“. Тази година тя беше присъдена на Инес Валтере – Уланде, като отличието й бе връчено от Ирена Петрова - член на управителния съвет на фондация „Русе град на свободния дух“.

Ледени скулптури
Община Русе

Наградата на Кмета на Община Русе спечели Жолт Тот от Будапеща. Унгарският скулптор получи отличието си от зам.-кмета на Община Русе г-жа Наталия Кръстева, която поздрави всички присъстващи от името на кмета Пламен Стоилов и пожела на русенци и гостите на града светли празници.
 

Ледени скулптури
Община Русе

Трета награда в състезанието по ледено скулптиране на международния фестивал Русе Айс Фест ’2017 спечели ледено-кристалната Снежанка, изваяна от изящния майстор от Литва Донатас Моцкус. Наградата беше връчена отново от г-жа Наталия Кръстева.
Журито на Русе Айс Фест ’2017 отреди второ място за ледената скулптура „Рождество“ на Даниел Кънчев, а наградата му беше връчена от народния представител от ПП ГЕРБ г-жа Светлана Ангелова.
 

Ледени скулптури
Община Русе

Победител в четвъртото издание на Русе Айс Фест ’2017 и носител на най-високия приз, Първа награда, е „Пробуждане“ в сърцето на леда, чийто автор е от най-българското място в Русия, наричано Волжска България, а именно Андрей Молоков. Той получи своята награда от г-н Пламен Нунев, народен представител от парламентарната група на политическа партия ГЕРБ. Паричната стойност на наградата на кмета на Община Русе, с която е удостоен унгарският скулптор Жолт Тот - по своя воля той дари на дете с тежко заболяване, на което предстои лечение извън страната. Жолт Тот връчи наградата си на майката на детето, която също присъства на церемонията.

Ледени скулптури
Община Русе

Програмата на сцената на Международен фестивал на ледени скулптури, Русе Айс Фест ’2017 продължи с едночасов концерт на рок група Сода Акустик.

През следващите дни ледената експозиция ще бъде отворена от 10 до 13:30 часа и от 14 до 19:00 часа. В тези часове ще работи и Леденият бар. В почивните дни на коледните празници на 26 декември от 18:00 часа на сцената ще забиват ПОПОКАТЕПЕТЪЛ в пълния си състав с брас бенд, на 27 декември от 18:00 часа на сцената ще излязат ОЛД ГЪНС, а на 28 декември по същото време - РЕД ХАУС.