Засякоха бензиностанция да мами новата система с НАП
Засякоха бензиностанция да мами новата система с НАП / Дарик Русе

В  селище от Сливополската община е засечена първата бензиностанция в региона, в която се опитват да „измамят” новата система за отчетност на продадените течни горива, чрез постоянна електронна връзка на касовия апарат с НАП. Проверката в 3 обекта е извършена от смесен екип на приходни инспектори и митничари, заради засичани преди опити в т.нар. селски бензиностанции по-често да се правят нарушения на изискванията на двете агенции.

В едната от тях подозренията се оправдали, защото системата за електронна връзка била монтирана и проверена според нормативите, но броячите на средствата за измерване не били нулирани преди пускането на всеки дневен финансов отчет с нулиране на записа във фискалната памет. На практика така се избягва фиксирането на продажбите за всеки конкретен ден от заработването на апаратурата и може да се манипулират отчетите за реалните приходи.

Проверяващите са съставили акт за установеното нарушение, а санкцията по него може да стигне 10 000 лв.  В другите две проверени бензиностанции не са открити нередности.