Започва Националната библиотечна седмица
Започва Националната библиотечна седмица / Дарик Русе, Искра Георгиева

Националната библиотечна седмица започва днес. Тя ще продължи до събота включително и ще премине под мотото „Развити библиотеки за развито общество!“. Днес от 14 часа ще бъде поставено началото на инициативите и ще бъдат обявени резултатите от конкурса за есе „Моята мечта за Русе“ и наградени отличените участници.

Зам.-директорът на  библиотеката Силва Василева ще направи презентация на тема „Библиотеките – портал към Електронното правителство“. На 15 май културният институт ще се присъедини към Нощта на литературата, а на 18 май желаещите ще могат да получат безплатна читателска карта.

Дните от 13 до 18 май са обявени за Дни без глоби. Ето и по-подробна програма на събитията през тази седмица:

13 май, 14.00 часа, фоайе, ІІ етаж, РБ „Любен Каравелов“ – Откриване на Националната библиотечна седмица „Развити библиотеки за развито общество!“ с участието на представители на местната власт, посланици на библиотеката, библиотекари, читатели и приятели на Библиотеката. Обявяване на резултатите от конкурса за есе „Моята мечта за Русе“ и награждаване на отличените участници. Презентация „Библиотеките – портал към Електронното правителство“ ще направи г-жа Силва Василева, зам.-директор на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.

15 май, 18.00 – 21.00 часа, вътрешен двор, РБ „Любен Каравелов“ – Нощ на литературата: Нощни литературни четения и виртуална среща със забележителни европейски писатели. Места на четения: Международно дружество "Елиас Канети", Регионална библиотека "Любен Каравелов", Община Русе, Къща-музей „Захарий Стоянов", Римска крепост „Сексагинта Приста“. В Русенската библиотека ще бъдат четени избрани откъси от творбите на Влада Урошевич (Поеми) и Константин Кедров (Поеми).

Проектът Нощ на литературата изхожда от презумпцията, че литературата е инструмент за взаимно разбиране и културен обмен, помагащ за преодоляване на бариерите в комуникацията. Целта на проекта е да инициира диалог между изкуството и градското пространство и да създаде платформа за представяне на съвременната европейска литература пред широката читателска публика от литературни фенове и професионалисти – преводачи, издатели, разпространители. Съорганизатори на събитието са Чешки център в София, Община Русе, МД „Елиас Канети”, РБ „Любен Каравелов”.

16 май, 17.30 часа, фоайе, ІІ етаж, РБ „Любен Каравелов“ –„Развити библиотеки  за здравно информирано общество“. Среща с д-р Маргарита Георгиева (инфекционист в МБАЛ - Русе) по повод Международния ден за борба с хепатита, която се организира в рамките на Клуб „Здраве“.

17 май, 14.00 часа, фоайе, ІІ етаж, РБ „Любен Каравелов“ – Откривана изложба „Спомен за Никола Даков“, посветена на 115-годишнината от рождението на русенския дарител, библиофил и книжар. Eдна година от началото на кампанията „Прочети и предай!“, инициирана от Регионална библиотека „Любен Каравелов” и СНЦ „Младежки глас” – клон Русе. Връчване на грамоти и награди на доброволци, участници в инициативи на Регионална библиотека „Любен Каравелов“.