Въвеждат дистанционен контрол относно електронното таксуване на пътници в Русе
Въвеждат дистанционен контрол относно електронното таксуване на пътници в Русе / Снимка: Община Русе

До 6 февруари 2016 година ще бъде въведен дистанционен контрол за работа на валидаторите, които са част от системата за електронно таксуване на пътници, въведена по проекта „Интегрирана система за градски транспорт в град Русе“.

Контролът ще се упражнява от фирмата за поддръжка на системата и от инспекторите за наблюдение на обществения градски транспорт, стана ясно по време на проведена среща между екипа по управление на проекта за Интегриран градски транспорт, представителите на фирмите–превозвачи и изпълнителя по договора – ДЗЗД „е-Трафик 2014“. От тази седмица на телефон 082 828970 денонощно ще се правят записи на постъпилите съобщения за манипулации и повреди в оборудването, което ще подобри работата с нововъведената система и ще оптимизира процеса за отстраняване на нередностите. Успоредно с това продължава работата по усъвършенстване на системата, което ще сведе до минимум възможностите за външно въздействие върху устройствата в превозните средства от страна на служителите на фирмите-превозвачи и гражданите.

След 6 февруари, Община Русе в пълен обем ще налага санкции на всички превозвачи и пътници, които извършват нарушения, свързани с работата на новата система за електронно таксуване.

Мерките се предприемат след серия от сигнали от страна на граждани, че електронното таксуване на пътници към този момент не е достатъчно ефективно. Получената от русенци информация е свързана със системни нарушения от страна на служители и фирми, обслужващи градския транспорт. Именно поради тази причина Община Русе ще е безкомпромисна към действията на всеки, който по някакъв начин възпрепятства издаването на електронни билети или пречи на работата на валидаторите, както и на дейността на инспекторите по контрола. Припомняме, че целта на новата система за електронно таксуване е освен да улесни гражданите, чрез използването на електронните билети и карти, е и да въведе ред в обществения градски транспорт, прозрачност, контрол и отчетност. Друг приоритет се явява повишаване на събираемостта на средствата от карти и билети, което е свързано и с по-доброто планиране на бюджета на Община Русе.

Като институция, която се утвърждава като отворена към своите граждани, Община Русе е ангажирана с въпроса, има визия и продължава да работи за оптимизирането и подобряването на работата със системата за интегриран градски транспорт, докато всеки превозвач, шофьор и гражданин придобие необходимите компетенции.

Община Русе подхожда с внимание към всеки сигнал, с цел оптимизиране работата на администрацията и подобряване на използваните от русенци услуги. За да се използва ефективно новата система за електронно таксуване, Община Русе разчита, активната комуникация с гражданите да продължи и занапред.