Валди Тотев ще бъде посланик на Русенски Лом в Деня на парковете
Валди Тотев ще бъде посланик на Русенски Лом в Деня на парковете / Дарик Русе, архив

Ден на парковете ще се проведе на 8 юни в цялата страна. Природен парк „Русенски Лом” също е част от инициативата. Целта е повишаване осведомеността на посетителите и населението за важни факти за парка. Поведението, което трябва да се спазва, когато сме в парка, също така за видове и основни заплахи на територията му.

Посланията, които ще се отправят са:

• "Природен парк „Русенски Лом” ни дава възможности за отдих и почивка, а ние трябва да се възползваме от тях, като добри стопани на природата"

• "Природен парк „Русенски Лом” е богатството на Русе и русенци и само всички ние можем да го опазим, за да може то да остане за бъдещите поколения"

• "В природен парк „Русенски Лом” се срещат редки биологични видове, които са изчезнали в други места по света, като Египетски лешояд, Черен щъркер, Ливаден дърдавец и лалугер. Ако ние не сме внимателни, те могат да изчезнат за винаги и от ПП ”Русенски Лом”."

На мероприятието ще присъстват 10 лица, посланици , които ще имат задачата да популяризират информацията и да предадат посланията за парка. Всички посланици, ще бъдат в групи по двама и ще са разположени, както следва:

група 1 - площад Свобода, Русе

група 2 - парка на младежта, Русе

група 3 - с. Нисово

група 4 - с. Писанец

група 5 - с. Иваново

Целевите им групи към са майки с деца, младежи, а в селата и гостите на местните места за настаняване.

Посланиците ще раздават листовки и ще дават основна информация за ПП ”Русенски Лом”. Те ще бъдат обучени, с кратък инструктаж на 6 юни от служителите на парка и представителя на WWF.

В деня на природен парк „Русенски Лом” 2013 е предвидена и работа с деца. За целта ще бъде използвана местна трупа за куклен театър, които традиционно организират театър

работилничка за деца на възраст 3-7 години в Мол Русе (където се намира и Cinema city). За самото почистване на парка ще има 3 пункта със следните дейности:

пункт 1 над Ивановски скални църкви - окопаване на млади фиданки, естевени дървесни видове - капацитет 40 човека максимум

пункт 2 Ивановски скални църкви - почистване на отпадъци

пункт 3 Средновековен град-крепост край с. Червен - почистване на отпадъци

На включилите се ще бъдат раздадени, както всяка година, пликове за отпадъци, шишове, ръкавици, сандвич, вода и десерт.

ПРОГРАМА

8 юни в природен парк "Русенски Лом"

9:30 Тръгване от Русе с организиран превоз от паметник Альоша, голяма изложбена зала на ул. Борисова и РУ "Ангел Кънчев

В автобуса представител на парка/WWF представят 4 ключови видове на парка - Египетски лешояд, Черен щъркер, Ливаден дърдавец и лалугер

10:00 Разпределяне по пунктове

12:30 Край на почистването

13:00 Потегляне от местата за почистване

в Русе и селата, 5 пункта

10:30-13:00 Посланици на парка разпространяват информация за природния парк и видовете

в Русе, Мол Русе

11:00-12:30 Детски театър и работилница за Русенски Лом