В Силистра съветниците си гласуваха представителни разходи, за да са по-близо до хората
В Силистра съветниците си гласуваха представителни разходи, за да са по-близо до хората / netinfo
В Силистра съветниците си гласуваха представителни разходи
58041
В Силистра съветниците си гласуваха представителни разходи
  • В Силистра съветниците си гласуваха представителни разходи

В Силистра съветниците си гласуваха по 250 лв. представителни разходи за сметка на намалените по закон възнаграждения.

Месечно законодателите ще получават по 30% възнаграждение от средната брутна заплата в общинската администрация вместо досегашните 60 на сто. Изменението в Правилника за дейността на общинския съвет е свързано с промяната в Закона за местното самоуправление, влязла в сила от 1 юли.

Но, за да бъдат „мотивирани и по-близко до проблемите на хората", по предложение на Николай Николов от ГЕРБ, който е председател на комисията по бюджет и финанси, съветниците ще получават допълнително до 30% от възнаграждението на председателя на общинския съвет. „Една от презумпциите е, тъй като практиката вече доказва, че на общинските съветници им се налага да правят разходи за своя сметка, свързани с дейността, което не ги мотивира в достатъчна степен да бъдат активни. Това е една от идеите, за да се мотивират съветниците да бъдат по-активни в съответния район на общината с хората, да бъдат по-активни и по-близко до проблемите".

Досега представителите на силистренци са получавали до 350 лв. за участие в заседания и в предварителните обсъждания на докладните. Сега ще получават по 210 лв., а представителните им ще достигат до 250 лв., които трябва да бъдат оправдани с фактури и билети, обясни финансистът на общината Мирослав Калинов.

Според Златка Радушева от БСП, това би трябвало да е последното, което да мотивира един общински съветник. „Неудобно би ми било да си поискам фактура, да я представям в общинска администрация, да минава през ръцете на чиновниците и да бъда обект на коментари. Това би трябвало да е последното което да мотивира общинските съветници".

„Считам, че право и задължение на общинския съветник е да получава някакво възнаграждение, но не може да се иска и как ще го обяснят председателят на общинския съвет и мнозинството пред своите избиратели, че за 3 часа работа в общинския съвет и още 5 часа, сложете ги 1 работен ден, ще получават по 350-60 лв. Аз лично за себе си нямам обяснение... Някой идва тук за едната заплата, не това е идеята на общинския съвет", коментира решението Александър Сабанов от коалиция „Гражданско единство".