/ iStock/Getty Images
Учениците от пети до дванайсти клас в училищата в област Русе ще се обучават онлайн до 20 ноември т.г. включително - това е решено днес на извънредно заседание на Областния оперативен щаб, съобщи заместник-областният управител на Русе Свилен Иванов, който временно изпълнява длъжностите областен управител и председател на щаба.

Причините са увеличаващият се брой заразени с коронавирус в региона - за последното денонощие са диагностицирани 218 души, както и натискът върху здравната система.

Той каза още, че кметовете на осемте общини в областта ще решават по места за детските градини, ако има голям брой заразени. Със заповед те ще могат да определят за период не по-дълъг от три седмици временно неприлагане на принципа на задължителност на посещение на детските градини в цялата община или в дадено населено място до подобряване на епидемичната ситуация.

218 нови случая на COVID-19 в Русенско и две жертви

Иванов съобщи, че общата заболеваемост от коронавирус сред учениците и педагогическия персонал в региона е около 10 процента и то при непосещение на учениците от горните класове. Около четири на сто са преподавателите, които са заразени или поставени под карантина като контактни. Има и двама починали учители.

Иванов каза още, че ситуацията с липсата на легла в русенските болници за лечение на пациенти с коронавирус продължава да е критична.
Той даде пример, че към момента леглата са 276, а в същото време 297 са лекуваните от коронавирус. В Университетската болница "Медика" днес са открити още 15 легла.

"За тези 15 легла чакат около 105 души", заяви Иванов.

Той каза още, че броят на заразените от медицинския персонал продължава да расте. Заради недостига на медици, например, в УМБАЛ "Канев" лекари и от други отделения са се включили в лечението на пациенти с коронавирус.
БТА