РУ
РУ / netinfo
860 бакалаври и магистри се дипломираха днес в Русенския университет. Девет пълни отличници получиха дипломите си от дарителя и Доктор Хонорис Кауза на висшето училище – Игнат Канев.
Гости на тържеството бяха зам. областният управител на Област Русе Валентин Колев, заместник-кметът на Община Русе Наталия Кръстева, г-жа Марина Сергунина, аташе в Генералното Консулство на Руската федерация в Русе, г-жа Росица Георгиева – Началник на Районното управление по образованието.
В препълнената с абсолвенти и техните родители и близки зала, ректорът чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев се обърна с поздравление към завършилите магистри и бакалаври. „Ние виждаме във вас най-добрите посланици на Русенския университет. Затова пазете неговото име чисто и достойно!“, пожела на абсолвентите ректорът.
Емоционални и мъдри бяха думите на г-н Игнат Канев, който направи паралел между своята младост и трудностите, през които е минал, за да постигне огромния успех и признание, и блестящите условия, в които се обучават младите хора в Русенския университет днес, както и подкрепата, която получават от цялото общество.
Бакалавърът Светлозар Илиев от специалност „Компютърни системи и технологии“, пълен отличник, приветства своите колеги:“ Самият факт, че сме тук и сега, е пример за това, че упоритостта, усилията и труда се възнаграждават. Това, което научихме тук е една здрава основа, върху която можем да изградим своята професионална кариера“, заяви абсолвентът.
Седемдесет и двама първенци на специалностите получиха документите си за завършено висше образование в зала Канев, като на деветте пълни отличници дипломите връчи самият Игнат Канев. След тържествената церемония празникът продължи по факултети.
На тържествен академичен съвет преди промоцията, г-н Игнат Канев връчи от името на Благотворителната фондация „Игнат Канев“ четири стипендии на: Ленимир Здравков, Марин Бочев, Боряна Пенчева и Живка Андреева – студенти на висшето училище с изключителни постижения в обучението, иновативната и творческа дейност. А председателят на Студентския съвет благодари за подкрепата, която дарителят оказва на висшето ни училище и неговите студенти. Той връчи на г-н Канев и приза Будител на годината за 2017, присъден му единодушно от студентската общност. Почетният доктор на висшето училище получи дарителско свидетелство от ректора за подкрепата му в развитието на изявените студенти. В обръщението си към абсолвентите г-н Канев пожела да помнят откъде са тръгнали и да работят за просперитета на Русе.